I et tilsvar til mitt innlegg om ungdommens syn på Nordøyvegen har Jakob Vorren fra Arbeiderpartiet en holdning til saken som jeg og mange andre stusset litt på. Det virker nesten som om Jakob rett og slett ikke har satt seg inn i saken.

Vorren forsøker å harselere med Fremskrittspartiets historie, samt påstår at å bygge Nordøyvegen er å kaste skattepenger ut av vinduet. Så feil kan man altså ta.

Likevel er det kanskje ikke alle, slik som Vorren, som har forstått hvordan Nordøyvegen skal finansieres. For å forklare det enkelt for kandidaten fra Arbeiderpartiet, så skal jeg vise enkelt hvordan finansieringen av Nordøyvegen vil foregå:

- 3 milliard kr i fergeavløsning

- 680 mill kr i bompenger

- 312 mill kr i RDA midler

- Ca 1 milliard i mva refusjon

- 864 mill kr fra nedlegging av hurtigbåt

- 95 mill kr fra rentekompensasjon

I tillegg kommer tilskudd fra kommuner og privat næringsliv. Regne det sammen kan nok en samfunnsøkonomistudent klare selv, men resultatet vil kanskje overraske Aps ungdomskandidat. Ikke ei krone av disse pengene kan brukes på noe annet enn Nordøyvegen, slik som enkelte dessverre tror.

Det er forresten artig å lese at Arbeiderpartiet vrir og vender på hva Fremskrittspartiet sier, det har de tradisjon for å gjøre. Vorren sier at jeg mener Arbeiderpartiet har skylden for «det økonomiske uføret fylket kan havne i hvis Nordøyvegen bygges». Det er direkte feil. Jeg mener at Arbeiderpartiet som fylkets største parti bør ta ansvar for at fylkesrådmannen legger opp til kutt uavhengig av om Nordøyvegen blir bygd.

For det som også er svært merkelig, er at til tross for at administrasjonens budsjettforslag ikke har lagt inn Nordøyvegen, så legger fylkesrådmannen opp til et budsjett hvor det faktisk blir kuttet på skole. Snakk om å møte seg selv i døra? Noe sier meg at å skylde på Nordøyvegen er Arbeiderpartiet sin måte å fraskrive seg den økonomiske politikken de har ført, som har resultert i at fylkeskommunens fond er snart spist opp.

Hvis Arbeiderpartiet går inn for fylkesrådmannens budsjettforslag så tror jeg Vorren har meldt seg inn i feil parti. Fremskrittspartiet kommer til å legge inn Nordøyvegen, samt fjerne kuttet på skole. Det vi derimot kommer til å kutte er administrasjon og vi skal sette krav om å effektivisere driften i fylkeskommunen, slik alle kommuner gjør.

Det er åpenbart for oss at det er vesentlig billigere for fylket å bygge veg enn å fortsette med ferger som vil gi store underskudd i drifta i uoverskuelig fremtid. Grunnen til dette er fordi vi har satt oss inn i saken og vet hva det handler om. Vi har tatt inn over oss hvor viktig det er for folk og næringsliv, ikke bare på Nordøyane, men i hele fylket. Det handler ikke om veg mot skole. Det handler om å ta saken og folk på alvor.