Rehabilitering er avgjørende for hvordan livet blir videre for den som er rammet av en alvorlig sykdom eller ulykke. Om rehabiliteringstilbudet i Møre og Romsdal svekkes som følge av kommende driftskutt i Helse Møre og Romsdal, taper mange: Både de som ikke får et like godt tilbud som før, og samfunnet.

Etter hva vi erfarer, er ett av forslagene styret i Helse Møre og Romsdal skal ta stilling til, å redusere antallet senger innenfor spesialisert rehabilitering med ca. 33 – fra 52 til 19 sengeplasser.

I praksis betyr et slik kutt nedlegging av Mork rehabiliteringssenter og Aure rehabiliteringssenter. Det er uklart for oss hvordan man da tenker seg å kompensere dagens tilbud. LHL minner om at kuttforslagene i Helse Møre og Romsdal kommer samtidig som Helsedirektoratet gjennom «Analysenotat 8/2018 SAMDATA spesialisthelsetjenesten» dokumenterer at stadig færre får rehabilitering gjennom spesialisthelsetjenesten, og at det er vanskelig å spore en tilsvarende oppbygging av det kommunale rehabiliteringstilbudet.

Kommunene kan imidlertid ikke erstatte spesialisert rehabilitering. Som kjent får mange slagrammede komplekse kognitive og fysiske utfall, og vi vet at i dag har ikke kommunene tilstrekkelig tid, ressurser og kompetanse for å gi gode nok tilbud for mennesker med sammensatte rehabiliteringsbehov.

Når en av de største utfordringene vi har innen norsk helsevesen er geografiske forskjeller i rehabiliteringstilbudet for slagrammede, og mange ikke får det tilbudet de har behov for, kan vi ikke svekke det samlede tilbudet for slagrammede – heller ikke i Møre og Romsdal.

Her er hele oversikten: Slik skal Helse Møre og Romsdal kutte 131 millioner kroner

Årlige brukerundersøkelser viser at pasienter og pårørende oppfatter dagens rehabiliteringstilbud ved Mork rehabiliteringssenter som svært godt. Her er det et tverrfaglig samarbeid mellom sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, sosionom, miljøterapeut, logoped og lege. Disse har lang erfaring innenfor slagrehabilitering, og mange har videreutdanning innen fagfeltet.

I 2018 ga Mork spesialisert rehabilitering til 179 pasienter med nyoppstått hjerneslag.

Tilbakemeldinger til oss er at tilbudet ved Mork rehabiliteringssenter er godt, og mange takker Mork for den framgangen og de resultater de har hatt etter hjerneslaget.

Hvert år rammes om lag 12.000 i alle aldre av hjerneslag, og slag er den vanligste årsaken til funksjonshemning etter sykdom og en vanlig årsak til langvarig institusjonsomsorg.

Helsestyret presiserer: Skal kutte 131 millioner kroner – ikke 200 hoder

Statistikk fra Norsk Hjerneslagregister viser at tre måneder etter hjerneslag er yrkesdeltakelsen halvert. Det sier seg selv at det er samfunnsøkonomisk mer fornuftig å styrke enn å svekke rehabiliteringstilbudet.

Dersom styret i Helse Møre og Romsdal legger ned senger ved Mork rehabiliteringssenter og Aure rehabiliteringssenter må disse kompenseres.

Vår henstilling til styret i Helse Møre og Romsdal, som vi har sendt dem brev om, er å ikke bygge ned rehabiliteringstilbudet for slagrammede eller for andre grupper i fylket som er avhengig av spesialisert rehabilitering.

Arne Kåre Tennebø Leder i LHL Møre og Romsdal

Nils Espen Lilleheim Talsperson for LHL Hjerneslag Ung Nordvestlandet

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.