Afasiforbundet i Norge har erfart at det foreslås å redusere antall sengeplasser innen spesialisert rehabilitering fra dagens 52 til 19 plasser i Helse Møre og Romsdal. Dette vil tilsynelatende blant annet innebære en nedleggelse av Mork rehabiliteringssenter.

Afasiforbundets erfaring er at kommunene ennå ikke er i stand til å erstatte eksisterende tilbud om spesialisert tverrfaglig rehabilitering i Helse Møre og Romsdal. Vi er derfor svært bekymret over hva som vil skje med personer med afasi og behov for kompleks og intensiv rehabilitering om tilbudet i Helse Møre og Romsdal skulle reduseres.

Det er per i dag store geografiske forskjeller på tilgangen til rehabilitering, og det er de færreste som har tilgang til god tverrfaglig rehabilitering slik som på blant annet Mork rehabiliteringssenter.

Hjerneslag rammer hvert år rundt 12.000 mennesker, og er en av de hyppigste årsakene til langvarig institusjonsopphold og utenforskap i Norge. I tillegg er personer med alvorlige følgevansker en stor samfunnsøkonomisk post og det sier da seg selv at rehabiliteringstilbud som tar sikte på å gjøre pasienter mer selvhjulpne og eventuelt returnere til arbeid bør styrkes, ikke svekkes.

Vår henstilling til styret i Helse Møre og Romsdal er å ikke legge ned sårt tiltrengte rehabiliteringsplasser ved å legge ned Mork rehabiliteringssenter eller andre rehabiliteringstilbud uten at det legges opp til at disse kompenseres.

Hogne Jensen Styreleder Afasiforbundet i Norge

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.