Kronikk: Kvinnedagen

«Å være feminist i 2019»

Å være eller ikke være; Det er spørsmålet. For hva er feminisme? Å tåle dette regn av fordommer og trusler. En bitter skjebne sender mot oss?

Nødvendig: Vi trenger feminisme i dag, skriver Emma Krohn-Dale, og viser til at vi faktisk behøvde en kampanje for å få fram at kvinner ikke skulle bli seksuelt trakassert. Foto: NTB Scanpix 

Meninger

Dette er Shakespeares ord nøyaktig? Nei da, men noe klokt ligger vel i det. For hva er det egentlig å kalle seg selv feminist? Hvorfor har vi det enda? Og må man være jente?

Grunnregelen for å kalle seg feminist er enkel. Da må man være for likestilling mellom kjønnene, økonomisk, sosialt og politisk. Enda enklere; vi skal behandles likt alle «mann».

Ulstein Group:

Ni av ti toppleiarar i «likestillingslandet» Norge er menn. I dette konsernet er derimot halvparten kvinner.

Toppleiarar i norsk næringsliv er stort sett menn. I Ulstein-konsernet er derimot halvparten kvinner.


Jeg liker å tenke at alle feminister er forskjellige. Ikke alle er røde sosialister som går fremst i 8. mars-tog. Ikke alle tar alle kampene. Det finnes feminister som er usikre på abortspørsmålene og befinner seg på høyresiden av politikken. Det er feminister i alle partier og feminister uten partier.

Det blir veldig teit å dra alle under en kam, og lage en stereotype om at alle som kaller seg feminist mener og oppfører seg likt. Det er nemlig mange som ikke vil kalle seg feminist på grunn av dette. Det er skummelt fordi de blir oppkoblet med en stereotype de ikke kan relatere til.

Jeg kaller meg selv feminist også for å ære de kvinnene som kjempet for hver rettighet jeg har i dag. Modige formødre (forfedre) og søstre som kjempet til siste pust, slik at jeg skulle få gå på skole og etterhvert jobbe med lik lønn.

Kvinner i Forsvaret tema for statsministeren på kvinnedagen

Statsminister Erna Solberg (H) vil bruke kvinnedagen til å diskutere kvinners situasjon i Forsvaret.


Vi har ikke nådd alle målene. Kvinner tjener i dag betraktelig mye mindre enn menn, og før det rykker i kronikk-fingeren din vil jeg komme med litt fakta til deg. «Gjennomsnittlig månedslønn for kvinner i 2017 var 40.860 kr. Det utgjør 86,7 prosent av gjennomsnittlig månedslønn for menn, som lå på 47.140 kr» (ssb.no)

Det var Camilla Collett som først introduserte det norske folket for ordet i 1877. Noen som vil endre dette gamle, vakre og historierike navnet til humanist eller egalitarist. Jeg har vel hørt «jeg er for likestilling, men herregud, jeg er da ikke en feminist» mer enn de fleste, og det gjør meg trist.

Fordi humanisme fokuserer på etikk og filosofi for likeverd, toleranse og sekularisme som går ut på at menneske ikke trenger religion for å ha moral. Å ha en helt fin og menneskelig tankegang rett og slett.

Egalitarisme er en tankeretning som bygger på at alle mennesker er like og skal ha like rettigheter til for eksempel like ressurser uavhengig av sosial status. Feminisme er den eneste bevegelsen som utelukkede baserer seg på likestilling mellom kjønnene, fordi det gjennom tidene er kvinnene som har vært og er mest undertrykt i verden.

Vi trenger feminisme i dag fordi kvinner tjener mindre enn menn. Fordi presidenten i USA sier «grab them by the pussy» (og nå bryr vi oss ikke lengre om det). Fordi vi trengte en kampanje, slik at samfunnet skulle forstå at kvinner ikke kunne bli trakassert og voldtatt på arbeidsplassen. Men også fordi gutter sliter på skolen. Fordi gutter ikke viser følelser, og tar mer sjølmord enn jenter. Fordi kroppspress og psykiske problemer blant gutter er ikke nevnt i norske mediene. Du må ikke være jente for å stå litt rakere i ryggen når du sier du er feminist. Vi er et fellesskap og problemene rammer oss alle.