Leserinnlegg om byvillahager:

«Jeg har en drøm»

Øwregata: Skisse for byggesaken i Øwregata 8 og 10A på Aspøy.  Foto: Plot Arkitekter

Meninger

Jeg har bodd på Aspøya i hele mitt 75-årige liv, bortsett fra to år i Volda under utdanning. Jeg har gått på Aspøyskolen da der var 1200 elever, og det bodde en hel barneflokk i hvert hus. Jeg har fisket småsei fra Skutvikpiren da det fremdeles var mulig både å fiske der, å padle dit på flåte eller å gå søndagstur der med familien. Jeg hadde kamerater både øst og vest på øya. Jeg har svelget min daglige dose tran, personlig innkjøpt på Brunholmen.


Jeg mener jeg vet noe om bokvalitet på Aspøya. Jeg er ikke like sikker på at master i arkitektur Mathilde Herdahl gjør det. Bokvalitet skapes ikke først og fremst av nye boliger i millionklassen. Bokvalitet er synonymt med trivsel. Trivsel er noe langt annet og mye mer enn utkragede verandaer på et nybygg skviset inn på en av de få ledige jordflekkene som er igjen på Aspøya! Trivsel er tillitsfulle naboforhold, nærmiljø med muligheter til å sparke fotball på en liten ubebygd flekk, høre fuglesangen om våren, men også kjenne til og ha respekt for alt det flotte fra «gamle dager».

Jeg har en drøm om at de som skal utvikle og styre med byen vår, slutter å høre på dem som tror at et hvilket som helst nytt prosjekt representerer bokvalitet. Jeg kjenner ikke noe til firmaet Plot Arkitekter AS, men Mathilde Herdahl er master i arkitektur, er i seg selv ingen garanti for at man er vokteren av økt bokvalitet. Er det bokvalitet å hogge ned trær og ta bort utsyn fra naboer og legge en lekeplass delvis i skygge i Øwregata? 

Ålesund har vært kjent for sin unike jugendstil. Jeg sier «har vært», for nå forsvinner mer og mer av jugendbyen. Jugendstil her og der har både Trondheim og storbyer i Europa. Men helhetlige jugendgater, som Øwregata, er unikt for Ålesund. For meg er det bokvalitet. Det er noe som gjør meg stolt av å være Aspøyboer! Jeg har en drøm om at de som tar bestemmelsene, lytter til dem som virkelig vet hva bokvalitet er! Plot Arkitekter vet det tydeligvis ikke.

Leif Hovde
Ålesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.