Forrige uke fikk vi beskjed om at de fire sengeplassene til pasienter med revmatisk sykdom skal legges ned. Denne beskjeden kommer kort tid etter at det ble besluttet å legge ned det polikliniske tilbudet i revmatologi ved Kristiansund sykehus.

Vedtaket kommer til tross for at vi for 2 uker siden fikk beskjed om at sengene ikke kunne legges ned på bakgrunn av ROS-analysen som ble gjennomført. I stedet skulle sengene omorganiseres.

Et samlet fagmiljø i revmatologi har protestert mot vedtaket og signert et opprop som er sendt til klinikksjef, direktør og styret.

Ålesund sykehus er det eneste sykehuset mellom Førde og Trondheim som har et tilbud til pasienter med revmatisk sykdom. Tall fra 2018 viser at 97% av vår pasientkontakt skjer som konsultasjoner på poliklinikken. De resterende 3% er pasienter som legges inn i forbindelse med utredning og behandling for de mest alvorlige og potensielt livstruende sykdommene. I tillegg må enkelte pasienter med funksjonsnedsettelse, høy alder og lang reisevei legges inn, noe som blir mer aktuelt framover, siden det ikke lenger er et poliklinisk tilbud i Kristiansund.

Vi har fått vite at sengeplassene forsvinner innen 19.07.19, men det er ingen konkret plan for hvordan vi skal håndtere våre pasienter videre. Poliklinikk og dagavdeling har allerede sprengt kapasitet på grunn av lav bemanning. Resultatet blir trolig at vi må presse de revmatologiske pasientene inn på en overfylt medisinsk sengepost, uten egne undersøkelsesrom og uten sykepleiere med revmatologisk kompetanse.

Vi tror ikke sykehuset vil spare noe på å legge ned sengene til denne pasientgruppen. Ledelsen har ikke regnet på besparelser. Vi driver en effektiv sengepost. Alle pasienter er vurdert av spesialist før innleggelse, noe som bidrar til raskere utredningsforløp og kortere liggetid. Vi forventer at liggetiden vil gå opp hvis pasientene skal ligge på avdelinger uten revmatologisk kompetanse. I tillegg vil de få et dårligere faglig tilbud.

Nedleggelse av revmatologisk sengepost vil etter vår mening bety et dårligere tilbud til de mest sårbare og komplekse pasientene innen revmatologi. Vi frykter at det på sikt vil svekke det revmatologiske fagmiljøet i Møre og Romsdal.

Ålesund sykehus 26.03.19

Maud-Kristine Aga Ljoså, tillitsvalgt for overlegene i revmatologi

Liv Rønneberg, tillitsvalgt for yngre legers forening i revmatologi

Helen Nordheim, tillitsvalgt for sykepleierne i revmatologi