Møre og Romsdal fylkeskommune vurderer å søke om status som europeisk kulturby for Ålesund, Molde og Kristiansund i 2028. Det skal skje ved at de tre byene søker i fellesskap som "Mørebyen". I høst skal kommunene ta stilling til om dette er en god idé.

Det er positivt å bruke kultur som drivkraft for by- og regionutvikling. Hvis en felles søknad om å bli europeisk kulturby kan bidra til økt samarbeid, bedre kulturtilbud for publikum og entusiasme for regionen, så er det bra. Hvis prosessen ender i nye runder med fogderistrid, bør den avsluttes.

Prosjektet «Sunnmøre i framtida» ble satt i gang som et regionalt utviklingsprosjekt for å bidra til å utvikle Sunnmøre. Satsing på kultur var et nøkkelord. I sluttrapporten i 2010 ble det pekt på to alternative framtidsscenarioer for regionen:

A. Mot slutten av 2020 er Sunnmøre internasjonalt kjent som den kulturelle gullkysten. Kombinasjonen av høgteknologisk industrimiljø, jugendbyen Ålesund og et kulturelt mangfold gjør Sunnmøre til et attraktivt sted å flytte til.

B. Mot slutten av 2020 er Sunnmøre preget av strid og krangel. Ålesundere er «seg selv nok» og kommunene rundt snur byen ryggen. Regionen opplever industridød, forgubbing og kulturmangel. Sunnmøre er regionen folk flytter fra.

Vi er heldigvis nærmere scenario A enn B. , og det har sammenheng med bedre samarbeid på mange nivåer. Det var inspirerende å lese reportasjen i Sunnmørsposten sist lørdag om fire designere som har valgt å flytte heim til Sunnmøre etter utdanning. Begrunnelsen var denne: «Ålesund har begynt å blomstre. Vi vil være med på oppturen, og bidra», fortalte de. Når det er godt driv i byen, skaper det positive ringvirkninger i resten av regionen.

Ingen tvil om at Ålesund er inne i ei positiv utvikling, ikke minst på kulturfronten. For vel 20 år siden måtte ungdom ta bussen til Brattvåg eller Volda for å få høre kjente grupper spille. Ålesund var byen pop- og rockeartister reiste forbi. Både fordi det manglet scener, men også fordi det var en forestilling om at folk i Ålesund ikke gikk på konsert. Det var før søskenbarna Lars og Ante Giskeødegård fikk ideen om å arrangere festivaler. Momentium har satt Ålesund ettertrykkelig på kulturkartet. Mange mennesker og miljøer har bidratt til å utvikle kulturbyen. Astrid Overaa og det unike miljøet rundt Teaterfabrikken er et eksempel, ildsjelene rundt ungdomskoret Respons på Emblem et annet. Et puslespill består av mange ulike biter. Kjell Holm-stiftelsen, med sine sjenerøse utdelinger, har gitt starthjelp til unge talenter, og støttet lokale prosjekter som har fått stor betydning. Arkitektur, kunst, design, scenekunst, forskning og universitet er andre ord som beskriver byen.

Fra neste år vil nye Ålesund omfatte Skodje, Ørskog, Haram, Sandøy og Ålesund med alle de muligheter det gir for samarbeid. Ålesund har vedtatt en ambisiøs kulturplan med en klar visjon om å bli det urbane og kulturelle knutepunktet mellom Bergen og Trondheim. Den visjonen er det all grunn til å heie på. En sterk by i nordvest er avgjørende for næringsliv og bosetning framover.

Kultursjef Oskar Skulstad i Ålesund sier i et intervju med Bypatrioten at han er positiv til fylkets initiativ til samarbeid om en søknad for å bli Europeisk kulturhovedstad. Å arbeide for at Ålesund, eventuelt i samarbeid med Molde og Kristiansund skulle bli kulturhovedstad, var ett av måla han satte seg da han ble ansatt som kultursjef. Skulstad er tydelig på at Ålesund må stå som søkerby, og ikke den oppdikta konstruksjonen Mørebyen. Det er fint å være tydelig på premissene fra starten.

I et intervju med Romsdals Budstikke sier Moldes kultursjef, Janny Meese, at Molde er en sterkere kandidat som kulturby enn Ålesund. For 20 år siden ville Meese hatt rett. Slik er det ikke lenger. Både Kristiansund, Molde og Ålesund er kulturbyer som kan utfylle hverandre på en god måte. Hvis en felles søknad skal være mulig, må alle tre byene oppleve samarbeidet som nyttig og berikende. Det store spørsmålet er om dette er mulig å få til. Hvis ikke, er det bedre å bruke tid og penger på andre kulturoppgaver som kan styrke og utvikle regionen.