Fagrådet består av overleger fra samtlige sykehus i regionen.

Desentralisering av PCI i Helse Midt-Norge er utredet flere ganger, og hver gang har konklusjonen vært at volumene i Ålesund blir for små til at en kan etablere et robust og faglig sterkt PCI-tilbud.

Fagrådet har vært enstemmig i sin konklusjon. For å sikre et kvalitetsmessig best mulig PCI-tilbud for pasienter i hele regionen har fagrådet derfor anbefalt at PCI-behandling fortsatt samles i Trondheim.

I nyere tid er det gjort en stor studie som sammenlignet PCI og trombolytisk behandling ved akutt infarkt, og metodene kom likt ut. Dette er den mest relevante studien for den aktuelle diskusjonen. I Helse Midt-Norge er det etablert gode rutiner for trombolytisk behandling som kan startes raskt av godt utdannede ambulansearbeidere.

I denne gruppen undersøker vi nå om vi kan redusere antall transporter til Trondheim ved å utvide bruken av CT av koronarkar. Denne metoden har gjennomgått en rask teknologisk utvikling de siste årene, og Helse Midt-Norge har satset mye på å etablere dette tilbudet ved lokalsykehusene. Fra 2020 vil samtlige sykehus i regionen ha denne teknikken i bruk, og det gir muligheter til å redusere antall transporter til Trondheim.

PCI-debatten har mange aspekter ut over det som berøres i dette innlegget. Ved behov vil Fagrådet ta nødvendige diskusjoner om organisering både av PCI og andre kardiologiske tjenester i Helse Midt-Norge. Et meget godt samarbeidsklima mellom hjertespesialistene i Helse Midt-Norge gir et godt grunnlag for gode faglige diskusjoner.