Blant annet Erna Solberg uttaler at nå må vi stå sammen om å bekjempe muslimhat som beviselig finnes i det norske samfunnet. KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad vil i tillegg vurdere en handlingsplan mot islamofobi.

Likevel så burde det som en god start på det hele være gode grunner for at Solberg og Ropstad først kunne rydde opp i egne rekker, det vil si blant egne regjeringskolleger. La meg bare her minne om følgende: I 2014 lanserte regjeringen egen «handlingsplan mot radikalisering og ekstremisme». Det var året etter at Erna Solberg og Siv Jensen sto foran et fulltallig pressekorps i forbindelse med valget i 2013, og der Solberg ble spurt av en journalist om hva hun synes om Jensens bruk av ordet «snikislamisering».

Før Solberg rakk å svare bøyde Jensen seg fram og hvisket hørbart i øret på Solberg: «Ikke kommenter». Hvilket Solberg heller ikke gjorde. Oppsiktsvekkende nok. En behøver ikke være genierklært for å forstå at negativt ladede og uttalte ord som «snikislamisering» fyrer opp under latente hatefulle fordommer og holdninger som i stadig større grad finnes i vårt samfunn. I et intervju med NRK samme året som handlingsplanen mot bl.a. ekstremisme ble lansert, ble Siv Jensen spurt om hun fortsatt forsvarte bruk av ord som «snikislamisering». Dette var i forbindelse med lanseringen av en bok med tittelen «Hatprat». Her bekreftet Jensen denne ordbruken, og hun mente i tillegg at «snikislamisering» var et «godt ord». Jeg har i ettertid ikke registrert at Jensen har korrigert denne ordbruken, enn si at Solberg noen gang har reagert på Jensens ordbruk. Dette selv om bruk av slike ord definitivt er i strid med punkt 26 og 28 i regjeringens egen handlingsplan mot radikalisering og ekstremisme. Dette igjen ifølge bl.a. språkforskere som Anne Birgitta Nilsen som er forfatteren av ovennevnte bok «Hatprat».

Som ikke dette er nok så måtte Sylvi Listhaug i fjor gå av som justisminister på grunn av at hun hadde kommet med ekstreme uttalelser i forhold til Ap. Dette førte som tidligere nevnt igjen til kommentarer fra Anders Romarheim, som bl.a. var ekspert for Gjørv-kommisjonen når det gjaldt innholdet i Behring Breiviks manifest, og han uttalte følgende om det Listhaug fant det opportunt å komme med i forhold til Ap:

«At en sittende justisminister fronter en idé som er så nært kjernen av tankegodset i Behring Breiviks manifest, ikke virkemidlene, er ikke til å tro».

Det blir da på denne bakgrunn helt uforståelig og ganske utrolig at ikke Solberg og Ropstad rydder opp i eget hus så å si. De burde ta for seg regjeringskollegene Siv Jensen og Sylvi Listhaug, og spørre de om de fortsatt står ved uttalelser som de i fortid har kommet med.

Tore Bjørgo, terrorforsker og leder for Senter for ekstremismeforskning ved UiO, uttaler følgende i denne forbindelsen:

«Jeg skjønner at det kan være kontroversielt innad i regjeringen, men det er slående at en ikke etablerer en egen handlingsplan mot islamofobi når regjeringen har gjort det mot antisemittisme».

Det handler her i grunnen egentlig om regjeringens egen troverdighet, og om hvem som er regjeringens egentlige sjef. Intet mindre.