Leserinnlegg:

«Skuffende av MDG og Hafslund i Oslo»

Vindmøller: Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.   Foto: Pedersen, Terje

Meninger

For mange er den storstilte vindparkutbyggingen langs norskekysten ubegripelig En skal ikke lengre tilbake i tid enn en mannsalder, da landet stod ovenfor en tilsvarende utbyggingsiver av vannkraft. De aller fleste er nok glad for at naturvernere tok kampen da, hvis ikke hadde det knapt nok vært urørt natur igjen for nordmennene og turistene å boltre seg i.

For vi i distriktet, som lever av naturen og det den gir oss, er den foreslåtte storutbyggingen av vindkraft langs norskekysten et angrep på levebrødet vårt og produktene vi skal selge til turistene. Det er dette og fisken vi skal leve av når oljen en gang tar slutt.

Personlig er jeg skuffet over MDG i Oslo og at de ikke søker grønne løsninger i eget nærområdet, men ønsker heller å skyve miljøavtrykket sitt over på andre. Når man ser hva land som Danmark og Østerrike har fått til av grønn kraftproduksjon nært urbane strøk, ja da kan man saktens spørre hvorfor vi ikke greier det her i landet også. På solrike sommerdager, er Tyskland visstnok selvforsynt nå med fornybar energi.

Når sunnmørsbedrifter og Høgskulen i Volda satser på solkraft på takene sine, ja da må det være enda mer lønnsomt på Østlandet, hvor det knapt nok er nedbør i forhold til her på Vestlandet.

Like ens med vindkraft. Mange som har reist fra Kastrup inn til København har latt seg imponere av den fantastiske vindkraftparken Middelgrunden, som med sine 20 turbiner visstnok fyller 4 prosent av Københavns energibehov.

Enda mer storslått er de mange vindparkene på kornåkrene rundt Parndorf sør for Wien, hvor blant annet Wien Energie produsere strøm til 15.000 hushold. I over 20 år har det kommunale selskapet produsert vindkraft og har nå åtte vindparker. Hva med Hafslund, Oslo kommunes heleide kraftselskap, hvor mange vindparker har dem?

På de åpne slettene, åsene og kyststripene rundt hovedstaden vår burde det være gode forhold for vindkraft. Her kan grunneierne også tjene noen kroner ved å leie ut utmarka og kornåkrene sine til kraftselskaper som Hafslund. Vinden blåser kanskje mer langs norskekysten, men en sparer overføringstap over lange avstander og utbyggingskostnader, ved at en lett kan koble vindturbinene på det eksisterende strømnettet.

At MDG i Oslo og Hafslund ikke går for en slik utbygging av sol- og vindkraft i det sentrale Østlandsområdet, det er litt vanskelig for undertegnede å forstå. Bare i Oslo og Akershus finnes det nok tusenvis av tak som kan brukes til solkraft.

Kanskje er det slik at de ikke ønsker å ta ansvar for eget miljøavtrykk, men vil heller skyve det over på andre og bygge store vindparker alle andre steder i landet?


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!