Det er nok flere enn meg som hatt en drøm fra den klisjefylte scenen vi har sett på film fra fjerne steder hvor solen spiller i gjennomsiktig hav, strendene ligger endeløst og lekne barn løper bekymringsfritt rundt. Jeg hadde en slik reise til Indonesia for noen år tilbake. Dette vakre øyriket kjent for sin dype grønne regnskog, kritthvite strender og turkisgrønne hav med en overflod av liv.

Det var en opplevelse som endret meg.

Indonesia var en av plassene den franske havforsker og filmregissør, Jacques Cousteau, også elsket å komme tilbake til. Han viste verden et spektakulært og frodig univers under havoverflaten og hjalp oss til å forstå hvor viktig havet var for livet på jorda. I dag er det hans datter Alexandra Cousteau som reiser rundt og forteller. Dessverre har fortellingen endret seg.

Den handler ikke lenger om postkort-vakre steder hvor man kan leve det enkle liv og svømme blant akvariefisker. Det er en fortelling om et hav som dør.

Livet i havet er en verden vi fremdeles bare er i starten av å kunne forstå. Nå forsvinner det rett foran øynene våre på en 70 tommers 4K Ultra HD TV.

Vi bør reise oss fra sofaen.

Mitt besøk til Indonesia ble en vekker. Det virket som om jeg kunne gå fra øy til øy på søpla som flyter. Det var flasker, sugerør, youghurtbeger, fiskegarn, plasttønner og isopor. Du har selv sett bildene.

Resirkulering er ikke løsningen.

Oceana, den største internasjonale organisasjonen som utelukkende arbeider for bevaring av havet, har et godt bilde på det.

Hvis badekaret ditt rant over, ville du ikke først ha slått av vannkranen før du løp etter en mopp? Med andre ord må kraftig reduserer produksjonen av plast. Vi kan ikke gjenvinne oss ut av problemet. Den eneste måten å hindre at plast dreper havet og oss med, er at virksomhetene reduserer sin plastbruk.

Bedriftene må tilby forbrukerne plastfrie valg. Så jeg skriver til deg som bedriftsleder og ber deg om å gjøre noe. Ta tak i styret ditt og si at dette ikke kan fortsette. Jeg ber oss som forbrukere om å velge vekk plast der vi kan. For det nytter om vi vil endre oss.

Men det må mer innsats til, for plasten i havet øker. Vær selv den forandringen du vil se.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!