Følger man litt med i bybildet har man ikke kunne unngått å merke at mange beboere (og skattebetalere) i ytre bydel nå er mektig lei av å bli neglisjert og holdt for narr gjennom det de betegner som stadige lovnader som aldri ser ut til å bli etterlevd. Kanskje det er på tide at politikerne letter på ørevarmerne, for nå KREVER ytre bydel å bli hørt!

Ytre bydel er området med størst tetthet av sosialboliger, den har flest aleneboende, størst tetthet av barn med enslige foreldre og medianinntekten her er den laveste i kommunen. Dette kommer fram av kommunens egenproduserte rapport om folkehelsen i Ålesund anno 2019.

En nærmest systematisk nedprioritering av ytre bydel har funnet sted i de siste 20–30 årene, om ikke lenger. Samtidig har bydelen stadig blitt bedt om å ta større ansvar for å få med alle i samfunnet, og innfunnet seg dette, i god tro om at velviljen på sikt ville gi noe tilbake. Vel, velgerne har fått store ord og lovnader, men det er også alt.

Deretter fjernet de Brosundtunnelen som et kjempemessig miljø- og logistikktiltak i bypakken. Hessa skole ble så plassert bak i køen til fordel for Emblem skole, og nå foreslås det fra arbeiderpartistyrte ÅKE at trinn 2 på nevnte Emblem (for 400 elever, selv om der ikke vil være mer enn 150–180 stk. stipulert fram mot 2030, og det før en tar hensyn til privatskolen som skal bygges like ved) også må gå foran Hessa skole, med sine 360+ elever som går på en skole bygd for 180 stk. Likevel er ikke ydmykelsen total:

Nå planlegges det som ser ut til å bli 5 nye hallflater (1 stk. på Kolvikbakken, 1 stk. på Emblem og hele 3 stk. ved Spjelkavik Arena) før Hessa/Skarbøvika altså skal få sin første og eneste gjennom Osane Idrettshall. Dette til tross for at Osane var den hallen som alle partiene lovet på tro og ære skulle få størst prioritet – før valget. Det er ikke vanskelig å forstå at folk der ute blir misfornøyde.

Det har vært tydelig lenge nok, og nå må det bli slutt. Slutt på å kun investere i egne bydeler, og bydeler som har mye fra før, særlig inntil man får dekket helt grunnleggende behov til hele byens befolkning.

De mest effektive tiltakene mot ulikheter retter seg mot hele befolkningen (sosial utjevning), og bør kombineres med mer målrettede tiltak overfor de mest utsatte gruppene. Dette skjer både gjennom overordnet samfunnsplanlegging og god tjenesteyting». Jeg, med flere, etterlyser handling i tråd med det som kommuniseres.