Meninger

Musa og elefanten

Rus: Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix 

Meninger

Venstre ber regjeringspartnerne akseptere ny rusreform – eller forlate regjeringen??

Det minner meg om historien om elefanten og musa som skulle krysse ei hengebru? Musa satt bak øret på elefanten. Idet de går over, gynger det veldig. Så sier musa til elefanten: «Oj oj, nå fikk vi det til å gynge fælt!»

Regjeringen har oppnevnt et rusreformutvalg. Utvalget skal utrede og foreslå en ny modell der ansvaret for samfunnets reaksjon på besittelse av illegale rusmidler til eget bruk, skal overføres fra justissektoren til helsetjenesten. Reformen er blitt kalt «Fra straff til Hjelp»

Rett før jul la utvalget fram sitt forslag. I tråd med regjeringsplattformen fra Granavolden foreslår utvalget å droppe anmeldelse og straffeforfølgelse av personer med narkotika til eget bruk.

Det er stor bekymring for at ungdommer tror at narkotika blir legalisert med den nye rusreformen. Psykologspesialist Ove Heradsveit, som har doktorgrad i ungdom, rus og psykisk helse og forsker ved RKBU Vest (Regionalt kunnskapssenter for barn og unge)/NORCE, er ikke overrasket over trenden. Endringen i ungdoms tilnærming til narkotika har pågått de siste årene og flere undersøkelser viser økning i cannabisbruk blant unge. Cannabis pleier å være første stopp for de fleste. Men mange stopper ikke der, og prøver flere andre stoffer etterpå»

Interesseorganisasjonen Foreningen Tryggere Ruspolitikk, står bak kampanjer som bruker store plakater på kollektivknutepunkter og sosiale medier. Et av budskapene er «Thomas døde ikke da han prøvde GHB. Han unngikk alkohol hele kvelden og doserte riktig» «Anette døde ikke da hun prøvde LSD. Hun hadde fått stoffet testet og visste hva hun tok»

Dette kan være å sende et signal om at bruk av narkotiske stoffer er lovlig og ufarlig. Politiet sier også at de er bekymret over at ungdom oppfatter det som at det er lov å bruke visse narkotiske stoffer.

Under årets valgkamp, var hovedbudskapet fra Venstres ungdomsparti at man ønsker legalisering av narkotika. Partiet brukte bilder og uttrykk som benyttes av legaliseringsbevegelsen og som framstiller narkotikabruk som noe kult i skoletid rettet mot mindreårige. Cannabis har også blitt stadig farligere, da det inneholder stoffer der brukerne står i fare for å utvikle alvorlige psykiske lidelser ved jevnlig bruk.

Det er nesten ikke til å tro at et parti som ligger under sperregrensen på målinger, med stadig mindre oppslutning blant landets befolkning truer regjeringspartnerne til å legalisere narkotika.

Lars Sponheim uttalte en gang: «Små partier bør også tenke store tanker» I denne saken har ikke partiet tenkt i det hele tatt!