Leserinnlegg:

«Sunnmørspostens partiske rolle i språkdebatt»

Kritisk: Torgeir Melsæter er kritisk til Sunnmørspostens vekting i debatten om bokmål eller nynorsk i Ålesund kommune. Arkivfoto  Foto: Ticiane Oliveira

Meninger

I Sunnmørsposten (Smp) 15/9-2018 skrev ansv. red. Hanna Relling Berg at «vi publiserer ikkje alle lesarbrev, men alle blir vurderte etter dei same kriteria. Vi gjer ikkje skilnad på folk». Kan det stemme?


Så var Ålesund en nynorskkommune

Nå er det offisielt: Ålesund er en nynorskkommune. Men særlig store omveltninger blir det nok ikke.


Mellom 22/11- og 15/12-2019 sendte jeg fire innlegg til Smp i debatten om målform i Ålesund. To av disse var tilsvar på useriøse angrep fra Knut G. Flem og Egil Røssaak. I de to andre innleggene korrigerte jeg informasjon fremlagt av Aud Farstad og Ottar Grepstad. Ingen av mine fire tekster kom på trykk i Smp! Feilaktige påstander fra nevnte personer ble altså stående uten faglig korreksjon. Etter to klager fikk jeg 13/1-2020 svar fra red. Jan Erik Røsvik. Han fortalte at de to tilsvarene ikke var å finne spor av hos Smp! De to andre tekstene ble ikke publisert fordi avisa måtte prioritere strengt av plass- og kapasitetshensyn. Ifølge Røsvik var et av mine innlegg «svært langt», og avisa ville prioritere nye momenter, skribenter som tidligere ikke hadde sluppet til og direkte tilsvarsproblematikker. Holder den forklaringen?De to tilsvarene mine forsvant altså sporløst. I beste fall har Smp et elendig system for behandling av innsendte tekster. De to refuserte innleggene mine var på 2793 og 4490 tegn m/mel.rom. Røssaaks nevnte innlegg 11/12-2019 var på 6121 tegn m/mel.rom. Den 20/11 fikk Farstad og Grepstad på trykk et innlegg, og 29/11 fikk Farstad publisert en tekst i lengde av 5486 tegn m/mel.rom. På avstemningsdagen om målform den 12/12 ble et stort bilde av Grepstad satt på forsiden av Smp. Han fikk samme dag publisert enda et innlegg, og ble intervjuet av Smp om språkdebatten. Mellom 28/6- og 12/12-2019 fikk Farstad og Grepstad publisert henholdsvis 12 og 8 innlegg for nynorsk i Smp (3 av disse skrev de i lag). I samme periode fikk jeg på trykk 2 innlegg i avisa for bokmål/språknøytralitet.


Lesarinnlegg:

«Å kalle Ålesund for «bokmålsbyen» er respektlaust overfor alle dei i byen som nyttar nynorsk»

– Å kalle Ålesund for «bokmålsbyen» er respektlaust overfor alle dei i byen som nyttar nynorsk, skriv artikkelforfattaren.
Den 6/9-2019 gikk Smp i sin leder ut med støtte til innføring av nynorsk som adm.språk i Ålesund. Den 25/1-2020 presiserte ansv. red. at «det er viktig å understreke at avisas meninger på lederplass, aldri skal fargelegge eller påvirke nyhetsjournalistikken». Har Smp fulgt dette prinsippet?

Den 4/1-2020 gav avisa et langt intervju med Grepstad. Her fikk «språkvitaren» boltre seg ukritisk i sine subjektive analyser av språkdebatten, som han samme dag fikk presentere i et innlegg på 6020 tegn m/mel.rom. Et brev fra Stord til nye Ålesund kommune, med gratulasjon for at Ålesund nå skal ha blitt «verdas største nynorskby», ble tildelt en hel side i Smp 9/1. At det store bokmålsflertallet i Ålesund by nå er påtvunget nynorsk som adm.språk ble ikke nevnt. Den 15/1 gav Smp en hel nyhetsside til en 18 medlemmer liten facebook-gruppe for nynorskklasse på Spjelkavik barneskole.

Smp har styrt en språkdebatt med stor slagside i favør av nynorsk. Avisa har ikke fulgt sine egne retningslinjer for god presseetikk. Da Smp har tildelt meg max 3000 tegn m/mel.rom. til dette innlegget, er det nå ikke plass til flere argumenter. Kritikken knebles.-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!