Ikke fordi vi har overturisme, det er plass til flere i dette landet, også i Geiranger. Men fordi mange kommuner ikke har de verktøyene de trenger for å kunne tilrettelegge godt nok for å ta imot alle de besøkende. Beskjeden fra en rekke kommuner er klar. De trenger hjelp. De trenger penger som kan brukes til bedre tilrettelegging både med tanke på infrastruktur og ivaretakelse av natur. Spørsmålet er derfor, hvordan løser vi dette?

Det er dette debatten om turistskatt i Stortingets næringskomité handler om i disse dager. SV har foreslått å utrede ulike modeller for hvordan man kan kreve inn et bidrag fra turistene. Virke støtter dette forslaget.

Virke foreslår et besøksbidrag

Vi tar til orde for at kommunene skal få mulighet til å kreve inn et besøksbidrag. Det er ikke en skatt – selv om besøksbidraget ofte går under det kjente navnet «turistskatt» – men et bidrag fra turistene som kan øremerkes tiltak lokalt. Modellen må være rettferdig, det vil si at innkrevingen ikke kun kan legge på én aktør, som for eksempel hotellene. Vi mener også det må være opp til kommunene selv om de vil ta i bruk besøksbidraget som et virkemiddel. Vi tar ikke til orde for en nasjonal turistskatt.

Mye har vært prøvd ut. Frivillige ordninger som skulle sikre fellesgode-finansiering. Det funket ikke. Vi vet også at kommunene allerede i dag kan bruke virkemidler som avgift på parkering, såkalt brukerbetaling. Men erfaringen fra en rekke kommuner er at dette ikke er nok. Det trengs flere verktøy.

Hva med motargumentene?

De som er uenige i at kommunene bør ha mulighet til å kreve inn et kommunalt besøksbidrag har mange argumenter. De snakker om en skatt som aldri kommer til å bli brukt på det som var lovet. Om at det å finne rettferdige modeller for å løse utfordringen er nytteløst. At dette uansett bare kommer til å bli lagt på hotellene. At produktet kommer til å bli dyrere og resultatet færre turister. Men hvordan vet de det? Er dette fakta eller er det dommedagsprofetier og spekulasjoner? Det er i alle fall ikke fakta.

Ingen ønsker urettferdige modeller som ikke løser problemet. Samtlige politikere som jobber for en å gi kommunene denne muligheten uttaler at de ønsker at pengene skal øremerkes, at modellen skal være rettferdig og at næringen skal tas hensyn til. De ønsker å løse en utfordring, til det beste for alle. Det vil vi i Virke være med på.

Fornøyde lokalsamfunn er en forutsetning for god utvikling av turistnæringen

Reiselivsnæringen må være en bransje som bidrar aktivt til god og bærekraftig utvikling av reisemålene. Også når det påvirker oss selv. Først når vi spiller på lag med dem som bor på steder som Geiranger, legger vi til rette for at næringen kan utvikles og lykkes videre.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!