Leserinnlegg:

«Ikke glem elevene!»

Illustrasjon.   Foto: Thomas Brun

Det er aldri for sent å snu!

Hege Henden
Meninger

Og så kom den – beskjeden om at Møre og Romsdal fylkeskommune gikk med 300 millioner kr i overskudd i 2019!

Å lese dette gir oss en lei bismak når vi tenker tilbake til fjoråret og kuttene på 100 millioner som ble gjort i utdanningssektoren. Kutt som vil kunne få konsekvenser for de unges rett til et likeverdig opplæringstilbud, og som samtidig vil kunne få negativ innvirkning på frafallstallene.


Reagerer på "plutselig" overskudd i fylkeskommunen:

Krever nedlagte skoletilbud tilbake: – Tilliten er tynnslitt

Leder Pål Aarsæther Norsk Lektorlag Møre og Romsdal sier han ble overrasket da nyheten om overskudd på 300 millioner i Møre og Romsdal fylkeskommune kom. Nå krever han at administrasjonen og politikere reverserer vedtak om nedlegging av skuletilbud.


Utdanningsforbundet Møre og Romsdal mener kort sagt de store kuttene i tilbudsstruktur og det videregående opplæringstilbudet som ble vedtatt av fylkestinget i høst, er en utdanningspolitisk skandale.

Frank Sve (Frp) sier det er leit at politikerne har lagt ned så mange tilbud og spart så mye på utdanning – reduksjoner som de kanskje ikke hadde vært tvunget til å vedta om de hadde visst at det ville bli et så stort overskudd. Høyre mener det sannsynligvis er for sent å redde fag, klasser eller skoler som ble lagt ned i fjor.

Der er vi uenige – det er aldri for sent å snu!Videre registrerer vi at posisjonen, ved Torve (Ap) og Sørheim (Sp), sier at de står for kuttene som er gjort i det videregående opplæringstilbudet – til tross for overskuddet.

Dette stiller vi oss undrende til. Vil det si at om de visste at overskuddet ble 313,5 millioner, likevel ville ha kuttet 100 millioner på utdanning i planperioden? Dette er vanskelig for oss å svelge.

Utdanningsforbundet Møre og Romsdal ser utfordringene fylket har ved at de har flere oppgaver og etterslep som må dekkes fremover. Likevel er det på sin plass å minne politikerne på forpliktelsene de har for elever og lærere i videregående opplæring – der de både med strukturelle kutt og ostehøvel-kutt vedtok en svært dramatisk reduksjon av tilbudet i 2019.

Politikerne bør forstå at vi ikke vil akseptere urettferdige, usosiale – og unødvendige – kutt i videregående opplæring. Og vi vil sterkt oppfordre fylkespolitikerne til å gripe denne sjansen dette overskuddet har gitt til å investere i framtiden til fylket vårt – nemlig ungdommen i Møre og Romsdal!-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!