Norsk økonomi er truffet av to harde slag på kort tid. For en så oljeavhengig økonomi som den norske, kan det bli stygt om vi ikke setter inn mottiltak straks.

Det er dessverre flere ting som tyder på at vi vil gispe etter luft en stund til.

Korona-epidemien er fortsatt en voksende trussel, og oljepriskrigen er trolig bare inne i første runde.

Etterspørselsfall og økt utbud er ingen god kombinasjon for en oljeavhengig økonomi.

Norsk økonomi har det litt som en tungvektsbokser akkurat nå. Først ga korona-epidemien oss en smell i mellomgulvet. Så kom kollapsen i forhandlingene mellom Opec og Russland som en uppercut rett i haka.

Det er ikke rart at både Oslo Børs og kronekursen er litt groggy akkurat nå. Oljeprisen var mandag morgen på nivåer vi ikke har sett siden nyåret 2016 og i dønningene etter finanskrisa i 2009. Uroen har også sendt sjokkbølger inn i verdens børser.

Det kan bli tøffe tider. Nordvestlandet kan bli spesielt hardt rammet. Først fordi maritim industri er sterkt oljeeksponert. Så fordi reiselivet er sårbart for korona-epidemien, både på grunn av generell frykt i markedet og nye reiserestriksjoner som kan bli innført.

Luftfarten svir allerede, og det er ikke vanskelig å spå at cruisenæringen kan få det tøft etter flere tilfeller med virussmitte og karantene for cruisepassasjerer.

Sjøl om deler andre deler av konkurranseutsatt næringsliv vil kunne få et løft som følge av svakere kronekurs, slik som oppdrett og fiskeeksport, kan resultatet for Norge bli mindre vekst enn ventet og fall i sysselsettingen.

For finansminister Jan Tore Sanner (H) er en lei knipe. Da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor, baserte det seg riktig nok på et fall i oljeprisen, men ikke i nærheten av det vi har sett de siste ukene.

Fortsatt er det sjølsagt mulig å lande en snittpris på over 50 dollar fatet, slik det ble spådd. Problemet er imidlertid at det er vanskelig å se noen quick-fix på krisa.

Korona-epidemien har vi bare sett starten på, og verken Moskva eller Riyadh har tenkt å blinke først i oljepriskrigen.

Sanner bør derfor forberede et revidert budsjett som tar høyde for svekka oljeinntekter til statskassa. Samtidig bør han må han vurdere å øke pengebruken for å gi økonomien en dytt i motbakken. Sentralbanksjefen må også vurdere å følge sin amerikanske kollega, og stå klar med en rentekutt-injeksjon i en viruslammet økonomi.