Mange er nok usikre i disse dager om koronasmitte og forskjellige signaler om farlighetsgrad fra alle kanter.

Det kan virke som at helseinstansene er dårlig forberedt og kanskje mangler kunnskap om virusutbruddet.

Noe som bekymrer meg minst like mye som viruset, er virkningene i samfunnet.

Det er meget viktig at vi får på plass tiltak som støtter opp om alle som berøres. Men politikerne må være på her, og lage en plan som ikke bidrar til økte forskjeller!

Erna Solberg sier at hun skjerper forebyggende tiltak, men det virker ikke som hun tenker på de svake i samfunnet.

Småbarnsforeldre, enslige og lavtlønnede er ofrene i disse tiltakene.

Arbeidsgiver får færre dager de må betale permisjonspenger. Når det man får i dagpenger er 62 % av normal lønn, og man har tre karensdager før man begynner å få penger i det hele tatt, er regnestykket enkelt.

Jeg kjenner ikke en person som kan sikkert at man kan klare seg med 40 % mindre inntekt.

I spørretimen på Stortinget sier Solberg at regjeringen ikke tar regninga for enkeltpersoner som er økonomisk rammet. Dagbladet spør henne: «Kan du garantere at lavtlønnede som ikke kan jobbe nå, ikke taper penger?». Hun svarer: «Vi må alle bidra. De som går på dagpenger vil få mindre å rutte med enn de som har fast lønn. Alle er med på dugnad».

Dette er ikke bra nok!

For ikke å snakke om krisen som kommer nå som barnehagene, skolene og kulturskolene nå er stengt.

Hvem skal passe barna? Må de være hjemme aleine en hel dag fordi mamma og pappa ikke lenger har de velferdsgodene vi hadde under rødgrønn regjering?

Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner møttes tirsdag for å legge fram økonomiske tiltak i disse korona-tidene.

De viser til meget usosiale og farlige tiltak som at helsearbeidere kan pålegges å jobbe ut over fastsatt arbeidstid. Har ikke disse rett til hviletid?

Eller familieliv? Eller å ha fritid generelt?

Sanner skriver i det lange og det brede om hvor synd det er i den store næringen, flyselskapene og hotellene. Men han skriver kun en setning at det er alvorlig for liv og helse.

Det er selvfølgelig alvorlige tall som presenteres når over en tredjedel av bedriftene har nedjustert vekstutsiktene sine de siste ukene. Mest sannsynlig vil det bli verre før det blir bedre. Rødt krever at permitteringslengden øker til 52 uker, slik at bedriftene slipper å si opp de ansatte. Dette må skje raskt, slik vi slipper det samme som skjedde under forrige finanskrise.

Da gikk flere bedrifter konkurs fordi dette trådde i kraft altfor sent! «Staten må også dekke de tre ventedagene før man får dagpenger og vurdere å øke dekningsgraden for de lavtlønte som nå blir permittert», sier Bjørnar Moxnes til frifagbevegelse.no. «Det vil være dypt urettferdig om de lavest lønte må betale den høyeste prisen for de økonomiske nedgangstidene.»

I mellomtiden må vi holde sammen, tenke på hverandre og begrense smitte ved å følge de hygieneråd FHI sender ut og holde motet oppe.

Janita KvistadLeder for Rødt Ålesund

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til meninger@smp.no