Leserinnlegg:

«Når regjeringas ord og handlinger ikke stemmer overens»

Jeg hadde begynt å tro på Erna og hennes regjering. Det gjør jeg ikke lenger.

  Foto: Anne Ulla

Tilfeldig tidspunkt – eller bevisst valgt med håp om at vedtaket skal drukne i koronanyheter og unngå medienes oppmerksomhet?

Anne Ulla
Meninger

Ikke siden tirsdag 24. mars, da Olje- og energiminister Tina Bru (H) gjorde vedtak om å tillate utbygging av vindturbiner på Haramsfjellet i nye Ålesund kommune.

Norge står midt i en nasjonal krisesituasjon. For å begrense koronaviruset, er det innført en rekke tiltak som begrenser vår personlige frihet og våre demokratiske rettigheter. Regjeringen bruker begrepet dugnad, der alle blir oppfordret til å støtte opp om innførte tiltak til alles beste.


To omstridde vindkraftanlegg har fått klarsignal

Regjeringa har gitt klarsignal til to vindkraftprosjekt på Stad i Nordfjord og Haram på Sunnmøre. Vindkraftverket på Andøya i Nordland fekk derimot avslag.Sier ja til vindmøller på Haramsøya

Olje- og energidepartementet avslår klager på Haram vindkraftverk.


Det er møterestriksjoner, vi blir bedt om å holde avstand til hverandre og holde oss hjemme mest mulig. Mange er i hjemmekarantene eller jobber hjemmefra, og sjonglerer jobb, familieliv og hjemmeskole for barna etter beste evne. Mange andre risikerer permitteringer og arbeidsledighet.

Fokuset for de fleste er å komme gjennom hverdagen på en best mulig måte. Andre saker er på vent.

Sa jeg på vent? Det stemmer ikke helt. Midt opp i denne unntakstilstanden har Olje- og energiministeren valgt å gjøre et vedtak i en utbyggingssak som har vært kontroversiell og møtt stor lokal motstand. Alle høringsinnspill som påpeker prosjektets negative konsekvenser er feid bort.

Vedtaket kommer i ei tid da møterestriksjoner hindrer motstanderne i å fysisk møtes for å diskutere neste steg. Tilfeldig tidspunkt – eller bevisst valgt med håp om at vedtaket skal drukne i koronanyheter og unngå medienes oppmerksomhet?

Ironisk nok er flere av vindturbinmotstanderne i yrkesgrupper som Erna framhever som viktig for landet. Personer som gjør sitt beste for å hjelpe andre og verne om liv og helse. Personer som prøver å sjonglere jobb med å hjelpe barn, ungdom og eldre slektninger når skoler og hjemmetjenester er stengt eller nedbemannet. Personer som er permittert eller arbeidsledige. Alle personer som har andre ting å tenke på i disse tider.Det er disse regjeringa med Olje- og energiministeren i spissen velger å sparke, i stedet for å gi den oppmuntringa som de trenger.

Dersom Tina Bru har behov for å markere seg, er dette et feilslått forsøk. Det minste man bør kunne forvente er at regjeringa følger sine egne signaler, og setter denne type vedtak på vent til vi er tilbake i en normalsituasjon der demokratiske prosesser igjen kan følges.

Regjeringa må gå foran med et godt eksempel i ei vanskelig tid for mange. Dette er det motsatte.


Energiministeren til Haramsøya

Olje-og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) kommer til Haramsøya for å se på vindkraftplanene på øya.


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!