Leserinnlegg:

«Sunnmørsposten retter baker for smed»

Norge og verden opplever den verste krisen i vår levetid. Da hjelper det ikke å anklage MDG for noe vi ikke har sagt.

Tilsvar: Carl Johansen, MDG. 

Det er tydeligvis ikke så attraktivt å gå løs på internasjonale ekspertorganer.

Carl Johansen
Meninger

Sunnmørsposten angriper MDG, etter at sjefen for Det Internasjonale Energibyrået (IEA), Fatih Birol, uttalte at Korona-krisen er en «historisk mulighet» til å legge om energiproduksjonen vår.

Det MDGs Arild Hermstad sa på Dagsnytt 18 – i tillegg til å rose Stortingets krisepakke – var dette: «Vi må innstille oss på at vi får aldri den samme økonomien tilbake igjen. Dette er en varig endring i økonomien vår. Da kan vi gjøre to ting. Enten kan vi tenke at vi skal tilbake dit vi var (…), eller vi kan tenke at dette er en mulighet hvor vi også kan omstille oss, sånn at vi investerer midlene på en måtte som gjør at vi unngår en ny krise.»

Dette forholder ikke Sunnmørsposten seg til, men anklager altså MDG for noe IEA har sagt. Det er tydeligvis ikke så attraktivt å gå løs på internasjonale ekspertorganer.

Da er det mye lettere å angripe MDG.Det syns Norges oljeminister Tina Bru også, som den siste uken har brukt mye utpust på å anklage MDG for dårlig «timing». Sunnmørsposten henger seg på.

Det MDG sier, er at vi ikke ønsker at krisepakker skal brukes til investeringer i ny fossil energi. Den pågående oljekrisen illustrerer hvorfor: Oljeprisen nærmer seg 20-tallet, mens «break-even» for det nye Castberg-feltet er 35 dollar fatet.

Det som er dårlig for klimaet, blir også stadig dårligere butikk for Norge.

Vi vil komme til å måtte ta mange vanskelige valg i tiden som kommer, og den vedtatte krisepakken vil bare være den første av mange. Da må vi prioritere, og det kommer til å bli ekstremt krevende.

MDG vedtok i forrige helg hvilke prinsipper vi mener bør ligge til grunn for de valgene vi må ta fremover. Sunnmørsposten og andre interesserte kan lese hele resolusjonen på vår hjemmeside. Så kan vi ta debatten derfra.


Olje- og energiministeren raser mot MDG

Olje- og energiminister Tina Bru (H) kritiserer Miljøpartiet De Grønne for å stemme imot kriselån til oljeindustrien.