Børsnoterte konsern kan holde det gående over lengre tid, men ikke i det uendelige og ikke uten å permittere store deler av sine ansatte. Små og mellomstore bedrifter med god likviditet kan også holde hodet over vann en periode, men konsekvensene blir raskere og synligere i en mindre bedrift. Vi er bare én uke inn i denne unntakstilstanden og ser allerede eksempler på mindre bedrifter som kaster inn håndkleet og låser dørene.

I SMB Norge mottar vi daglig henvendelser fra bekymrede medlemmer, som trenger råd og bistand om alt fra permitteringer til hvilke økonomiske rettigheter man har. Vi har en rekke dyktige ansatte som kan svare på det aller meste, men den viktigste jobben vi har nå, er å være små og mellomstore bedrifters stemme ovenfor regjeringen i denne tiden.

Vi mener det bør være et mål at små og mellomstore bedrifter klarer å opprettholde drift, produktivitet og så mange arbeidsplasser som mulig gjennom krisen. Ved blant annet å fjerne arbeidsgiveravgift en periode, og utsette innbetaling av MVA., har man styrket virksomhetenes likviditet og forhåpentligvis redusert det umiddelbare behovet for permitteringer.

Det føles surrealistisk å stå i en tid som etter alt å dømme vil skrive seg inn i historiebøkene. Som talsperson for SMB-segmentet i regionen og bedriftsleder selv, har jeg tatt inn over meg at vi i fremtiden vil omtale dette som før og etter koronakrisen. Uavhengig av hvor mye det offentlige kan bøte på med midler, vil hele samfunnet få dype sår, som vil etterlate seg arr etter at vi har kommet over denne krisen. For denne krisen kommer vi oss over etter hvert. Vi vet bare ikke hvor lang tid det vil ta.

Heldigvis bor vi i et solid land med store økonomiske muskler og en velferdsstat de fleste andre misunner oss. Likevel er vi avhengig av at verden rundt oss normaliserer seg hurtig. Mange av oss eksporterer varer og tjenester, og er avhengig av at verdensøkonomien styrker seg. Norge har bare ett pensjonsfond, og avkastningene vi har levd av avhenger også av at investeringene våre gir avkastninger på verdensbasis. Vi klarer derfor ikke denne jobben helt alene.

COVID-19 viruset er sporet fra Wuhan i Kina og ga oss en verdensomspennende krise. I Kina ser vi nå positive tegn på at krisen er på vei tilbake. Husk at i Kina består ordet krise av to tegn – det ene står for fare, det andre for muligheter.

----------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til meninger@smp.no