Hvordan blir fremtiden? Hva skal man velge i et hav av alternativer, og hvilke råd skal man lytte til?

NTNUs visjon er «kunnskap for en bedre verden». Hver dag utdanner NTNU dyktige helsearbeidere, ingeniører, økonomer og andre til arbeidslivet. Dette skjer i et tett samarbeid med samfunnet vi lever i. Studentene får gode muligheter til å knytte kontakter og være tett på praksisfeltet, enten det gjelder helsesektoren, havrelaterte virksomheter, byutvikling eller gründerskap.

Ålesund har gått fra å være en by med en høgskole til å bli en universitetsby. Sammen med innbyggerne vil vi skape et samfunn som unge og gamle vil trives i. Gjennom prosjektet universitetskommune tar vi sikte på å utvikle kunnskap og løsninger for smart helse og velferd og smarte bærekraftige samfunn. For å få dette til trenger vi unge kloke hoder som vil bidra til denne utviklingen. Dette skjer blant annet gjennom digitale løsninger.

Helse

Korona-pandemien har for alvor synliggjort behovet for helsetjenester av høy kvalitet, og mange av våre studenter har de siste ukene stått i frontlinjen mot viruset gjennom sitt arbeid i kommune- og spesialisthelsetjenesten.

Krisen har også utfordret bærekraften i systemet vårt, og tvunget frem bruk av ny teknologi og digitale løsninger for å drive effektivt smittevern, f.eks. med avstandsoppfølging av pasienter gjennom telekommunikasjon. Siden situasjonen har skapt behov for bruk av ny teknologi på veldig kort tid, hevder noen allerede nå at vi i fremtiden vil se et markant skille mellom helsevesenet vårt før og etter pandemien.

Gjennom utdanningene våre får studenter nødvendig kompetanse for å drive denne omstillingen som vil bidra til å opprettholde og styrke velferdssamfunnet fremover. Dette inkluderer ferdigheter som gjør det mulig å arbeide kunnskapsbasert i krevende situasjoner i samarbeid med andre profesjoner. Studentene blir også rustet til å anvende helseteknologi på etisk forsvarlige måter for å løse komplekse problemstillinger i møte med pasientene.

Smarte bærekraftige samfunn

De digitale løsningene er på full fart inn i alle områder i samfunnet. Våre studenter bygger kunnskap innen digitalisering, kunstig intelligens og innovasjon, og sikrer at dagens virksomheter er klare for fremtiden. Nord-Europas første Smart-By Lab er plassert på Campus Ålesund, og denne plasseringen er ikke tilfeldig. Campus Ålesund er et nasjonalt og internasjonalt senter for utdanning og forskning, særlig innen marine og maritime næringer. Utvikling av digital kompetanse og bruk av simulatorer gjør det mulig å jobbe på helt nye måter med energisystemer og infrastruktur, for å lage smarte bærekraftige samfunn.

Hav – maritim og marin virksomhet

Norge har verdens nest lengste kystlinje. Vi rår over et havareal seks ganger størrelsen av fastlandet vårt, og 80 % av oss bor mindre enn 10 km fra havet. Herfra henter Norge i dag 70 % av eksportinntektene sine. Norge er med andre ord et havland; vi lever av og ved havet. Korona og andre kriser vil ikke endre dette. Mange av våre nye arbeidsplasser vil være knyttet til Norge som havnasjon, og NTNU i Ålesund har utdanninger rettet mot fremtidens havnæringer. For å klare å begrense den globale oppvarmingen, står utfordringene i kø. Studentene inviteres til å bli med å løse disse.

Eksempler er skip med minimalt behov for energi, ferger, fiskebåter, og turistbåter som går på batteri eller hydrogen, og ikke minst fremtidens nullutslippsfartøy. Det er også en revolusjon på vei med hvordan en styrer og opererer skip. Hva med fjernstyrte skip eller selvgående fartøy? Og hvordan skal infrastruktur som veier, bymiljø og kaier bygges for å motstå økende vannstand og mer ekstremvær. Plusshus som skaper energi fra dem som bor der, er også et område i rivende utvikling. Ved NTNU i Ålesund har vi fokus på å utvikle fornybar energi til havs, fra bølger eller med flytende vindturbiner.

Verdens befolkning blir 10 milliarder innen 2050. Det vil bli en stor utfordring å produsere nok mat, og samtidig greie å redusere klimagassutslippene. Mat fra havet gir nettopp et slikt bidrag. Studentene får kunnskap om utnytting av havets ressurser og hvordan finne nye kilder til mat.

NTNU i Ålesund forvalter en oppdrettskonsesjon for laksefisk som brukes til forskning og feltarbeid. Her får studentene lære om oppdrett, fiskevelferd og miljø. Sensorstyrt teknologi og moderne laboratorier gir oss bilde på hverdagen til fisk i oppdrettsmerder. Studentene får innsikt i fisk, utstyr, og de møter aktører fra næringen gjennom praksisperioder og bedriftsbesøk.

Entreprenørskap og tett på

NTNU i Ålesund bidrar også til økt innovasjons- og nyskapingsevne i ulike virksomheter. Dette skjer gjennom forskningssamarbeid med arbeidslivet i regionen, så vel som nasjonale og internasjonale aktører. Av særlig stor betydning er det gode samarbeidet med Ålesund kunnskapspark.

NTNU gir flere studenter og ansatte muligheten til å kommersialisere egen forskning og gode ideer gjennom nye bedrifter. Våre studentbedrifter deltar i nasjonale og internasjonale konkurranser, og har de siste årene vunnet både norgesmesterskap og europamesterskap.

Vårt mål er å utdanne kandidater med høy kompetanse innen innovasjon, nyskaping og kommersialisering, som kan bidra til økt antall bedriftsetableringer, og gjennom utstrakt samarbeid med ulike aktører bidra til nyskaping og omstilling i arbeids- og næringsliv.

Vi trenger studenter som kan være med å utvikle fremtidens løsninger, og kunnskap for en bedre verden.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!