Kronikk:

Vi skal møtes igjen

«Hver gang vi møtes» heter et folkekjært musikkprogram på TV2. Men når livet normaliseres igjen etter korona-krisen, trenger vi å møtes andre plasser enn foran skjermen. Hvem skal sørge for det?

Festivalstopp: Eierne av Momentium, som blant annet arranger Jugendfest, skriver at det er et stort feilgrep om kulturen ikke får mer førstehjelp i koronakrisa enn det som nå ligger på bordet.  Foto: Nils Harald Ånstad

Skal festival-Norge overleve sommeren er det helt avgjørende at de nasjonale støttepakkene kompenserer for dette, i tillegg til lokale krisepakker i kommunene og fylkeskommunene

Lars Berg og Ante Giskeødegård

Vil tilbake: Ante Giskeødegård (til venstre) og Lars Berg Giskeødegård eier Momentium og en rekke andre selskaper som er knyttet til kulturarrangementer i Ålesund. 

Meninger

De sosiale møtene er limet i menneskenes liv – fra kjærester i tosomheten, til fotballkamper og festivaler med flere titalls tusen mennesker i ett stort fellesskap.

Vi i Momentium har i mer enn 10 år levd for - og av - å skape slike møteplasser i Norge. Vi tenner leirbålene nordmenn samler seg rundt. Vi skaper minner og opplevelser som folk i dette langstrakte, men likevel lille landet har til felles.

Store arrangement var noe av det første som ble truffet av korona-restriksjonene, og vil forståelig nok være det siste som blir lettet på når dette etterhvert går over.


Høie: – Koronaepidemien er under kontroll

Koronasituasjonen er no under kontroll i Noreg, seier helseminister Bent Høie (H). Men det betyr ikkje at livet vender tilbake til normalen etter påske.


I fjor skapte vi 250 små og store møteplasser for mer enn hundre tusen mennesker. Fra konserter og andre kulturarrangementer året rundt, til events, konferanser og store festivaler som Ålesund Live, Jugendfest og Sommerfesten på Giske. I løpet av samme periode sysselsatte vi rundt 200 personer, betalte frivillige organisasjoner over to millioner dugnadskroner, og vi bidro til fellesskapets kasse med mer enn 30 millioner kroner i form av skatter og avgifter.

Vi er den største kulturaktøren i Møre og Romsdal og den største kulturarbeidsplassen i fylket. En undersøkelse fra 2018 viste at Momentium-konsernet står for rundt 70% av solgte kulturbilletter i Ålesund. Vi og de andre kulturaktørene her skal gjøre alt i vår makt for å komme oss igjennom dette. Men samtidig står byen nå i fare for å miste mesteparten av kulturtilbudet sitt.


Momentium håper på krisestøtte: – Mange sliter hardt, og det er nå framover det er viktig med hjelp

Hvem pengene fra regjeringens krisepakke på 300 millioner til kultur skal gå til, er ennå ikke ferdig utredet fra departementet. Men noe er klart. 


Vår høysesong er fra mai til september, og akkurat nå er det høyst usikkert om våre festivaler kan gå av stabelen. Det er svært vanskelig i seg selv. Men her er vårt dilemma:

Et stort arrangement er ikke bare å skru på når dørene åpner. Vi har arbeidet med 2020-arrangementene siden våren 2019. Alt handler om å skape trygge, gode kvalitetsarrangement som folk vil gå på igjen og igjen. Vi gjør selvfølgelig alt vi kan for å begrense tapene: Vi permitterer, kommer frem til løsninger med banker og kommuniserer det lille vi har av informasjon til publikum. Vi setter opp nye digitale konsept.

Alt for at våre ansatte skal ha en jobb å gå til når dette en gang går over. Men blir ikke arrangementene noe av, har vi brukt mye penger vi aldri får igjen. Da er det tvilsomt at de samme medarbeiderne har en arbeidsplass å gå til etter krisen. I hvertfall hvis ikke staten kjenner på ansvaret også for vår del av næringslivet.


Klart for til krisepakker for norsk kultur og idrett

ESA har godkjent to kompensasjonsordninger for arrangører i kultur-, idretts- og frivillighetssektoren under koronakrisen. 14. april åpnes det for søknader.


Den nye kontantstøtteordningen til bedrifter er bra, og vil hjelpe mange med jevn kostnads- og inntektsstrøm til å overleve. Men den treffer dårlig for selskap som har brukt et helt år med kostnader på et produkt som er knyttet til en spesifikk dato eller periode når man må avlyse, som for eksempel festivaler, skianlegg og sesongbasert turisme.

Skal festival-Norge overleve sommeren er det helt avgjørende at de nasjonale støttepakkene kompenserer for dette, i tillegg til lokale krisepakker i kommunene og fylkeskommunene.

Verdien av å skape opplevelser kan ikke måles like enkelt i samfunnsregnskapet som annen produksjon. Selv om det er forståelig at situasjonen blir slik, vil det være et stort feilgrep om kultur og frivillighet ikke får mer førstehjelp enn det som nå ligger på bordet.

Vi er en organisasjon med lav offentlig støtte (ca 0,5% av omsetning). Derimot er mange av våre arrangementer støttet av private bedrifter. Dette fordi de ser verdien av kultur- og regionsbygging, i tillegg til at hver av våre festivaler og storkonserter har direkte ringvirkninger på flere titalls millioner kroner for det lokale næringslivet.


Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren

Det er ikke sikkert vi skal ha de samme begrensningene, men folk må være forberedt på begrensninger en god stund framover, sier statsminister Erna Solberg (H).


Når det er festival i byen er hotellene fullbooket et halvt år i forveien, og det er omsetningsrekord på restauranter og kjøpesentre. Under Jugendfest har næringslivet i Ålesund ekstraomsetning på over 18 millioner på to dager hvert år i august.

Nå er vi i en situasjon der mange av disse bedriftene og støttespillerne selv sliter økonomisk som resultat av korona-pandemien. Våre sponsorer har vært med på en dugnad for kulturlivet i mange år. Når krisen er over vet vi ikke om alle har mulighet til å være med oss lenger. Nesten ingen kan gi garantier for det nå.


Kjøpte seg en molo

Kjøpte molo for å sikre studio

Gjengen bak Ocean Sound Recordings har kjøpt Giskeødegård fiskerihavn, den gamle moloen fra 1888, som ligger idyllisk, men værhardt til i havgapet i Øygarden på Giske. Restaureringen er allerede i gang.


Nye tider åpner også nye dører og i kulturbransjen leter vi alltid etter muligheter til å skape noe nytt. Vi skal gjøre alt vi kan for å tilpasse oss en ny hverdag. Vi ønsker å være til stede også når korona-krisen er over, og vi ønsker å kunne levere millioner av skattekroner inn til det norske fellesskapet.

Men mest av alt ønsker vi å tenne nye leirbål. Mange leirbål. Der folk kan samles og kjenne varmen fra fellesskapet når vi atter kan møtes. Det skal vi klare dersom norske myndigheter hjelper oss med å holde glørne i live i denne perioden. Hvis bålet slukner, slukner også Momentium og andre lignende virksomheter.

Da blir samfunnet kaldere og fattigere. Da blir det «Den gang vi møttes». Har vi råd til det?