Leserinnlegg:

«Giske ofrer kulturskolen»

Kulturskulekutt: Musikkundervisningen i kulturskolen er viktig for rekrutteringen og opplæring av musikerne i Vigra og Valderøy skulekorps.  Foto: Bjørn Halvorsen

Meninger

Giske kommune utsetter skolesammenslåing og ofrer kulturskolen

I formannskapsmøtet 23.03.2020 sak 078/20 avgjorde Giske kommune at de kutter kraftig i lovpålagt kulturskoletilbud fra høsten av. I følge opplysninger vi er kjent med kan det i praksis si at de fjerner all undervisning utenom danseundervisningen.

Denne avgjørelsen er ikke tatt opp i kommunestyret. Hvordan kan formannskapet ta en slik avgjørelse på egenhånd? Hvor er den demokratiske prosessen i en så viktig avgjørelse?

Vigra og Valderøy Skulekorps har i flere år hatt et nært og godt samarbeid med kulturskolen. Nå mister vi et av de viktigste leddene i korpsarbeidet, rekruttering og aspirantopplæring. Ca. 13 av våre medlemmer får undervisning av lærere ved musikkskolen. Å skape et skolekorps krever at vi jobber systematisk over mange år.

Vi rekrutterer fra 2. klasse og oppover. Medlemmene får spilletimer med lærere og etter hvert får de øve på samspill i flere trinn. Det tar tid å bli kjent med instrumentet på egen hånd, finne spillegleden og sin plass i et korps.

I korpset blir musikerne med på å skape musikk sammen i en gruppe, de blir en del av noe som er større enn dem selv. Lykkeforskning viser ofte til at det er dette som gir oss mening i tilværelsen.

  • Korps kurerer kjedsomhet og ensomhet
  • Korps skaper fellesskap på tvers av kjønn, alder og skoletilhørighet
  • Kulturskolen er et viktig ledd i kommunens arbeid med å fremme psykisk helse blant barn og unge

Varaordfører Kåre Sæther, holdt offisiell åpningstale på årets UKM i februar. Der skrøt han av alle barn og unge som torde å gå på scenen og gi av seg selv. Hvordan tror han de kan bli så tøffe og trygge på seg selv? Hvem er det som skal lære våre barn og unge å uttrykke seg gjennom musikken når kommunen tar fra dem den viktige inngangsporten, et kulturskoletilbud for alle?

Vi har forstått at avgjørelsen i skoledebatten skulle vært tatt i mars, men er utsatt på grunn av at det ikke kan gjennomføres kommunestyremøter under koronapandemien. Endringen i skolestrukturen skulle spare kommunen for 3 millioner, nå velger de å spare 1,5 millioner på kulturskolen. Regjeringen holder statsråd med videokonferanse, skoleelevene får undervisning via nettbrett, men Giske kommune klarer ikke å holde kommunestyremøter. Er ikke dette bare en måte å utsette den vanskelige og betente avgjørelsen på?

Ved oppstart skoleåret 2020 har formannskapet altså vedtatt at kulturskolen skal reduseres til et minimum. Hvor lenge skal dette tiltaket vare? Vil det starte opp igjen neste år? Kan lærekreftene og elevene settes på «pause» og står de klare når det skal startes opp igjen? Lærerne vil finne seg nye engasjement og elevene faller av og mister interessen.

Kulturskole og korps er hvor framtidens musikere skapes.

La oss ikke miste en generasjon musikere i Giske kommune!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!