I disse dager kan vi gå oss vill i informasjon, kronikker, debatter, tiltak, bevilgninger, konspirasjonsteorier, antall syke, smittede, millioner og milliarder.

Litt om hvorfor jeg bryr meg:

  • Jeg har vært bedriftseier et helt liv, gründer for Regatta-produktene og skapte en ny trend i verden med personlige flyteprodukter.

  • Lang erfaring og tradisjon med drift av familieeide bedrifter i Norge og i utlandet.

  • Nærkontakt med, og omsorg for dyktige medarbeidere, har skapt trygge arbeidsplasser gjennom alle år.

  • Jeg vet hva det vil si å bygge opp og drive en bedrift, derfor blir jeg berørt av det som skjer i Norge i dag.

Våre myndigheter har bevist at de kan ødelegge en bedrift over natten. Ingen som har vært med på denne nedstengningen av Norge, forstår hva de har ødelagt. Derfor engasjerer jeg meg og tillater meg å stille spørsmål.

Hva vet vi?

Assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet har forklart oss at:

* nesten alle som ligger på sykehus med Koronasmitte, blir friske

* nesten alle som er smittet, blir friske.

* Korona-viruset er farligst for gamle og syke, med underliggende sykdommer

* Barn og unge blir ikke syke, og er mest sannsynlig ikke smittebærere. (Vi kan aldri forhindre at et uventet dødsfall kan finne sted).

Det ligger nå 257 personer på sykehus i Norge med Korona smitte, og hittil er 93 døde i Norge med påvist Korona-virus (per 8. april). * Ca. 111 personer dør til vanlig i Norge hver dag.

En hel generasjon med sunne friske arbeids folk er samtidig satt i karantene. Det er estimert minst 300.000 arbeidsledige, som følge av dette. Der finnes ikke tall på hvor mange syke eller døde dette etter hvert kan føre med seg.

Italienske tilstander

Antibiotikaresistens er svært utbredt i Italia, 10 ganger verre enn Norge. For Spania gjelder nesten det samme. Det betyr at antibiotika ikke hjelper for de underliggende sykdommene.

Norge har vært mye mer restriktive i bruken av antibiotika, og lyttet til advarsler fra bl.a. lege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus. Nord-Italia har dessuten Europas eldste befolkning. De er dårligere stilt økonomisk, bor tettere, og flere generasjoner bor i små boenheter. Rett etter kinesisk nyttår kom flere fly direkte fra Kina til Nord-Italia med folk som skulle tilbake til jobb.

Italia ville sende dem tilbake, men fikk ikke lov for Kina. Italia har 70 millioner mennesker. Norge har 5,5 mill. USA har 330. millioner. Tallene for de ulike landene må sees i slik sammenheng. Tallene vi får presentert i media, gir feil bilde.

Ansatte på Ålesund sjukehus bekrefter at Kina i begynnelsen ba Norge om å sende smittevernutstyr til Kina for å hjelpe dem i en krisesituasjon. Dette ble ikke gjort p.g.a. en forsinkelse. Kina leverer nå smitteutstyr til hele verden. De har en kapasitet på 1 million ansiktsmasker per dag i henhold til TV-reportasje. En forsendelse masker fra Kina måtte tilbakekalles fordi det var piratkopier.

Hvis, kan og kanskje

Tomas Pueyo fra Stanford Universitet i USA, og Neil Ferguson fra Imperial College, har laget beregninger og grafer som belyser mange scenarioer med CV-19 viruset. De har belyst smittespredning med «worst case»-kurver og grafer. Målet er å komme under R 1, som betyr at hver enkelt av dem som er blitt smittet, smitter under en person hver.

Grunnlaget er basert på «hvis», «kan» og «kanskje».

En av disse kurvene beskriver muligheter for at sykehusene våre kan bli overfylt, «hvis» smitten fra det nye viruset spres i full fart. Sykehusene «kan» da bryte sammen, og andre syke «kan» komme til å lide under det.

Det er denne kurven Helsedirektoratet har vist frem til det norske folk. De belyser to måter å få ned smitten på:

  • Å stenge ned landet; «undertrykke» viruset

  • Å «bremse» spredningen ved å gjøre div. tiltak som bremser smitten.

Norge valgte etter hvert den første og mest drastiske løsningen.

Det er umulig å få puttet alle momenter inn i en simulator. Simulatorer har ikke følelser, og de kan ikke konsekvens-analysere. WHO (Verdens helseorganisasjon) har distribuert disse kurvene og grafene til alle helsemyndigheter i verden. De er tydeligvis blitt oppfattet som en sannhet.

Overlatt styringen til Helsedirektoratet

Om noen ønsker å se hvilke planer WHO, med underorganisasjoner har, så kan de gå inn på «Event 201 Global Pandemic»

I begynnelsen visste ikke verden om dette var et nytt ebola, tuberkulose-, spanskesyke- eller koppevirus f.eks. Det var absolutt grunn til å reagere. Men nå viser det seg at CV-19 viruset for de aller fleste ikke er livsfarlig.

Vi har alltid tatt godt vare på vår syke og svake. Det er ikke noe nytt, og vi skal fortsette med det. Det er heller ikke noe nytt at folk dør. Folk må få dø i verdighet.

Vi har overlatt styringen til Helsedirektoratet som kun tenker «worst case»-scenario med overfylte sykehus. Men her er også andre «worst case»-scenarioer som er resultat av de tiltakene som er gjort. Det er en sterk medisin vi bruker.

Neste år vil et nytt og ukjent virus komme på besøk. Skal vi da bruke samme medisin?

Norge er med på forskningen på virusvaksiner. Skal vi på grunnlag av det vi nå vet, vente i lang tid på en vaksine som ikke er livstruende uten at andre underliggende sykdommer er til stede?

Økonomiske og personlige kriser

Det er vel liten tvil om at dersom alle mennesker er isolert, så stopper vi smitten. Dersom det er målet, så kan medisinen være riktig. Men hva blir konsekvensene? Både økonomiske og personlige kriser blir langt større enn vi kunne klare å forestille oss. Medisinen er mye farligere enn sykdommen.

Det er ett eller annet som ikke stemmer med tiltakene i forhold til skadene som våre myndigheter volder.

Det er et eller annet som ikke stemmer med informasjonen fra WHO. Den har skapt frykt og redsel over hele verden på grunnlag av «hvis», «kan» og «kanskje».

Det må være lov å spørre om våre myndigheter har brukt all tilgjengelig informasjon og kunnskap, og tatt grundig konsekvensanalyse før de fattet disse drastiske tiltakene?

Når verdens bedrifter ligger med brukket rygg, så står Kina klar for å kjøpe.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!