Jeg bor i et sameie med åtte leiligheter. Vi har et tomteareal på 511 kvadratmeter hvor boligflaten utgjør litt over 300 kvadrat på fire etasjer. Vi har vannmåler og et årlig forbruk mellom 560 og noe over 600 kubikkmeter.

Det nye av året var en faktura med «abonnement vanngebyr» og «avløpsgebyr abonnement» for åtte enheter. Disse to nye avgiftene utgjør for sameiet alene en økning på 45.367,50 kroner inkludert moms fra 2019.

Jeg lurer på hvorfor sameiet skal belastes med åtte gebyrer. Blokken stod ferdig i 1997. Vei-, vann- og avløpsavgifter ble betalt i henhold til reglene som gjaldt da. Sameiet er en juridisk enhet.

Det er ikke den enkelte beboer som får faktura fra kommunen, men sameiet. Kommunen har ikke større kostnader for å administrere sameiets abonnement enn for enkeltkunder.

Vann- og avløpsgebyrer er et område der selvkost er satt som den rettslige rammen for brukerbetaling. Definisjonen for selvkost er den totale kostnadsøkningen en kommune har ved å produsere en bestemt vare eller tjeneste.

Avgiftsøkningen tyder på at kommunen ikke har beregnet sine kostnader godt nok for tidligere år, eller så er årets gebyrberegning fortsatt ikke riktig etter gjeldende retningslinjer.

Det er feil og sterkt beklagelig at kommunen nå finner opp nye metoder for å kreve brukerbetaling uten å ha dekning for disse utfra en selvkostanalyse.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!