Leserinnlegg:

«Hipp hipp hurra!»

Det er vår. Mange klarer å konsentrere seg om bare det.

Nasjonaldag: Fra 17. mai i Ålesund i fjor.  Foto: Marius Simensen

Avlysingen av 17. mai, er enda dårligere fundamentert enn hytteforbudet.

Grethe Sunde
Meninger

Noen sitter fortsatt i sjokk etter å ha måtte stenge ned livsverket sitt. De aner ikke hvor lenge styresmaktene vil bruke på å få Norge i gang igjen.

Men 17. mai, det er et lyspunkt for alle. Noe å glede seg til. Det trenger vi i disse tider. Men så kom et nytt sjokk. 17. mai-togene blir anbefalt av våre styresmakter å bli avlyst. Da er vi der igjen: Hva er begrunnelsen?

Hvem går i tog? Det er barn og unge. Mange ganger har vi fått bekreftet at de ikke er smittebærere eller blir smittet. Det er trygt å starte opp igjen barnehager og skoler. Så det tror vi på.


Slik vil 17. mai bli feiret rundt om i det ganske land

Koronapandemien skaper stramme rammer rundt årets kommende nasjonaldag. Kommunene rundt om i landet har planene klare for å unngå en smitteeksplosjon.


Hvem står på sidelinjen og heier? Det er sunne og friske foreldre og besteforeldre. De aller fleste i denne gruppen, får en lett influensalignende sykdom, om de blir smittet. Selvsagt varierer det her, akkurat som ved en vanlig influensa. De som har et immunforsvar som må tas hensyn til, blir tatt hensyn til, – som alltid. Det er ikke noe nytt.

Hvem står ikke på sidelinjen og heier? Det er bl.a. gamle, syke, og svake med underliggende sykdommer. De sitter hjemme og ser på TV, eller de er på alders/syke hjem.

På TV-debatten med Solvang torsdag den 16. april, fikk vi tall på at det er ingenting som tilsier at CV-19 viruset er farligere enn vanlig influensavirus.

Nakstad fra Helsedirektoratet prøvde å hevde at Cv-19 er 10 ganger så farlig som et ‘vanlig’ influensa. Men det er faktisk ikke riktig.

Både Norge og Sverige hadde mange flere døde av influensavirus i foregående år, enn av CV-19, hittil i år. Måten å registrere døde på, kan gjøre at tallene ikke er helt sammenlignbare. Sverige er fornøyd med situasjonen. Det går etter planen.

Til og med Italia, som er blitt brukt som skrekkeksempel, har 2000 færre døde hittil i år, enn i fjor.


Vil sikre 17. maifeiringen

For å hjelpe lokalsamfunn som frykter at det ikke blir feiring av nasjonaldagen, setter Sparebank 1 SMN av åtte millioner kroner i samfunnsutbytte til årets 17. mai.


Mediene i Norge har brukt en merkelig form for propaganda, og sjonglert med tall over døde og smittede i forskjellige land i ca. 1 måned. De har ikke sammenlignet med foregående år, heller ikke tatt folketall i de forskjellige land i betraktning. Vi må ikke glemme at det er naturlig å dø for gamle folk. For øyeblikket teller vi døde i Russland.

Media sine skremselsinformasjoner, har skapt unødvendig frykt i hele befolkningen. Og det på feil grunnlag. For første gang i historien er vi teknisk i stand til å spore smitte fra land til land, fra person til person.

De som forsker på dette, og ser hvor fort et virus kan smitte (R), har blitt skremt. Men kanskje influensavirus i fjor eller i forfjor, hadde litt av samme smitte frekvens. Det vet vi ikke, for vi har aldri testet smittede slik som i år. Vi har ikke noe å sammenligne med. I beste fall kan dette gi oss noe å sammenligne med, i kommende år. Ganske snart vil de forskjellige landene åpne opp igjen. Det vi vet er at de aller fleste som blir smittet, blir friske igjen.

Men det er vel smittefaren som er begrunnelsen for at hele befolkningen skal holde 1–2 meters avstand. ‘Ta vare på hverandre, men hold 1–2 meters avstand’, og ikke besøk din gamle mor eller far som ligger for døden på et sykehjem. Vi trenger ikke være psykolog for å forstå galskapen i dette.

Avlysingen av 17. mai, er enda dårligere fundamentert enn hytteforbudet. Vi kan ikke se noen god grunn for å avlyse 17. mai. Om der ligger noe annet bak, så må vi få vite det. Vårt tidligere glade, frie og trygge norske folk, fortjener en god, forståelig begrunnelse fra myndighetenes side.


NRK planlegger full 17. mai-sending, men ikke fra Slottsplassen

17. mai er ikke avlyst, tvert imot er dagen viktigere enn noen gang, mener Nadia Hasnaoui, programleder for NRKs sending på en svært annerledes nasjonaldag.


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!