Leserinnlegg:

«Er sjømat mat?»

Enig. Dumt spørsmål. Selvsagt er sjømat mat.

Kongekrabbe er en delikatesse, men prisen er høy. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix  Foto: Vidar Ruud

Likeledes vil mange heller velge en Roquefort fremfor en lignende norsk ost som lukter og smaker som en gammel, våt og muggen bok

Oddvar Kjell Røsvik
Meninger

Men da blir spørsmålet hvorfor ikke produksjonen og eksporten av sjømat er inkludert i den begredelige selvforsyningsstatistikken for kongeriket som talspersoner fra landbruket og (det tilhørende) Senterpartiet stadig slår om seg med?

Følgende heading møter deg når du går inn på www.landbruk.nohttp://www.landbruk.no: «I dag er Norge helt avhengige av import av mat», og videre « I dag er vi helt avhengige av import for å forsyne befolkningen med nok mat. Den norske selvforsyningsgraden ligger i dag på ca. 40 prosent».


111 land kjøpte norsk oppdrettslaks i 2019

Norge eksporterte 1,06 millioner tonn oppdrettslaks i fjor. Mesteparten går til europeiske land, og kun 16 prosent blir foredlet før den forlater Norge.


Ja vel. Her er noen tall fra Norges sjømatråd for 2019: Den totale sjømateksporten fra Norge i løpet av fjoråret var på ca. 2 700 000 tonn. Verdien var 107, 3 milliarder NOK. Dette tilsvarer ca. 36 millioner måltider hver dag gjennom hele året, og hadde bare en liten brøkdel av dette gått til innenlands konsum så ville den såkalte selvforsyningsgraden nevnt over sett helt annerledes ut. Jeg tror ikke jeg tar i for hardt når jeg mener at her er talspersoner for landbruket ute og propaganderer for sin syke mor heller enn å bedrive objektiv folkeopplysning, og på sikt vil dette bare ramme dem selv. Hvordan skal noe slikt tas seriøst?

Det kan se ut som de har benyttet følgende fremgangsmåte i sitt tvilsomme regnestykke: Totalkonsum – Import = Manglende selvforsyning. Dette blir selvsagt feil. Vi velger å importere selv om lignende produkter er å få tak ifra norske produsenter. Ikke fordi vi må. Eksempelvis vil mange foretrekke vellagret og modnet «hamon» fremfor en «ihjælsalta» tørr og seig norskprodusert spekeskinke.


Norge slutter seg til avtale om fiske i Polhavet

Norge har sluttet seg til en internasjonal avtale som skal forhindre uregulert fiske i den internasjonale delen av Polhavet.


Likeledes vil mange heller velge en Roquefort fremfor en lignende norsk ost som lukter og smaker som en gammel, våt og muggen bok. Billigere, førsteklasses storfekjøtt fra land i Afrika og Sør Amerika er heller ikke å forakte. Det skal i rettferdighetens navn sies at der er mange norske produsenter som lager gode produkter, men flere har fortsatt en lang vei å gå.

Det eneste området der det etter mitt syn gir mening benytte begrepene manglende selvforsyning og importavhengighet, er for en del frukt og grønnsaker samt råvarer til dyrefor. Disse produktene ville det av åpenbare grunner være vanskelig å produsere i Norge, men vi ville kunne opprettholdt tilstrekkelig produksjonskvantum nødvendig for egen befolkning, og overlevd uten.

Det er vel det selvforsyningsevne egentlig dreier seg om – hvordan fø befolkningen i en krisesituasjon? Det er få land i verden som er bedre rustet til å greie dette enn Norge – hvis vi vil! (Og så får vi gi dem litt rett de som mener at det finnes tre typer løgn; ordinær løgn, forbanna løgn og statistikk …)
-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!