Leserinnlegg

«Løvenvold kino – igjen (og igjen)»

Løvenvold kino   Foto: Nils Harald Ånstad

Jeg gjentar her forslaget mitt om at kommunen tar tilbake Løvenvold kino og drifter den med en programansvarlig i kommunens kulturadministrasjon

Eli Janneke Flem
Meninger

I Sunnmørsposten fredag 8. mai kan vi under overskrifta «Uvisst for kino i Ålesund» lese følgende: «Torsdag åpnet kinoen i Brattvåg, fredag følger Ørsta, Fosnavåg, og Stranda og Ulsteinvik neste uke. Verken Odeon Moa eller Løvenvold åpner med det første. Vi åpner Ringen kino i Oslo fredag, som et forsøksprosjekt. På Løvenvold i Ålesund har vi ingen planer om å åpne, der har kommunen valgt å satse på Odeon, som sikkert vil sørge for byens kinotilbud, sier programsjef i Nordisk Film Kino, Christin Berg.»


Nå er 107 norske kinoer i gang

Her har kinoene fått klarsignal til å åpne – Odeon vil vente

Første uka i mai åpnet flere mindre lokale kinoer dørene, denne uka gjør kinoene i Molde og Kristiansund det samme. Fylkets største by har ennå ikke fått på plass noe kinotilbud.  


Nei, hva annet kunne vi vente? Siden NF fikk stengt Moa kinosenter i 2019, men med ansvar for å drive Løvenvold inntil eventuell ny driver kommer på banen, har besøkstalla for denne kinoen bare pekt nedover, særlig etter at Odeon åpna på Moa i november 2018.

I formannskapets møte i sep. 2019 ble det videre vedtatt at kommunen har tatt på seg oppgava med å finne ny driver. Dersom dette ikke lykkes før 1. juli 2020, må Nordisk Film Kino videreføre drifta ut avtaleperioden fram til 31. des. 2023 (Smp. 25.09.19).


Noen lokale kinoer åpner forsiktig opp, andre holder fortsatt stengt

Torsdag åpner kinoen i Brattvåg, så følger Ørsta, Fosnavåg, Stranda og Ulsteinvik. I Ålesund blir det ingen åpning med det første, verken på Odeon Moa eller Løvenvold.


Jeg stilte følgende spørsmål i Smp. 17.07.19:

1) Har Odeon klarlagt sine vurderinger av eventuell drift av Løvenvold?

2) Er et flerkinosenter i forbindelse med sørsideutbygginga fremdeles et prioritert prosjekt?

3) Vil politikerne i Ålesund fastholde sitt forsett om at Løvenvold skal bestå som sentrumskino dersom både alt. 1 og 2 faller i fisk?

Det er tindrende klart at for NF er Løvenvold nå et økonomisk tapsprosjekt. Betjeninga er på et minimumsnivå, seniorkinotilbudet på formiddager, som var i ferd med å ta seg opp, er kutta, likeså andre spesialvisninger. Det er ikke lyse utsikter for drift tre og et halvt år til.

Og det bringer oss til kommunens kulturforpliktelser. Det har hele tida vært politikernes uttrykkelige ønske at vi skal ha kinodrift i sentrum. Unike Løvenvold er den sentrumskinoen vi har i dag. En kino som i 2023 fortjener å fire sitt hundreårsjubileum etter at Løvenvold Teater åpnet første sep. 1923 med «De fire ryttere» – med ingen ringere enn Rudolph Valentino i hovedrollen.

I en kronikk i Smp. 6. mai skriver arkitekt Morten Løvseth følgende: «Ålesund sentrum er landsdelens kultursentrum, og dette vil aldri kunne eksporteres til Moa. Derfor må ikke viktige kulturfunksjoner plasseres her. Kino og bad her er feil strategi.»


Politikerne vil ha juristene til å se på leiekontrakten med Nordisk Film

Utsatte kinoavgjørelse

Politikerne i Ålesund slipper ikke Nordisk Film av kroken sånn uten videre.


Dagen etter har avisa et oppslag med tittelen «Vi skal bli verdens vakreste kulturby», hvor man først og fremst drøfter situasjonen for profesjonelle kunstnere og kulturaktører. Men i «verdens vakreste kulturby» bør vel også virksomhet i et av våre vakreste og mest bevaringsverdige bygg ha sin selvfølgelige plass?

Derfor gjentar jeg her forslaget mitt om at kommunen tar tilbake Løvenvold kino og drifter den med en programansvarlig i kommunens kulturadministrasjon. Når pandemien en gang er over, vil behovet for å møtes til felles kulturopplevelser være større enn noensinne, og der har film på kino sin selvfølgelige plass!


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!