Uteservering i Ålesund.  Foto: Staale Wattø

Kronikk:

«Kjære norske turister. Ålesund trenger dere mer enn noensinne!»

Hele reiselivet i Møre og Romsdal er hardt rammet av koronakrisen. De aller fleste reiselivsbedriftene har vært stengt siden 12. mars, og mange tusen ansatte er permitterte.

Selv om samfunnet gradvis åpnes opp igjen og hoteller og restauranter begynner å åpne dørene igjen, vil det ta lang tid å bygge opp aktiviteten og omsetningen i reiselivet. Møre og Romsdal er et populært reisemål, og tiltrekker seg mange utenlandske turister om sommeren.

Tilreisendes forbruk i 2018 la grunnlag for en verdiskaping på drøyt 400 millioner kroner i det reiselivsrettede næringslivet i Ålesund. Bortfallet av inntekter fra det utenlandske markedet er svært dramatisk reiselivet i Vest, og vil i verste fall føre til mange konkurser og oppsigelser.

Nå starter arbeidet med å gjenåpne reiselivet og få folk tilbake i arbeid. For ifølge norske myndigheter er det nå helt klart tillatt å spise og drikke ute, gjennomføre reiser og å planlegge sommerferien i Norge.


Fakta om smittevernråd i reiselivsbransjen

Her er noen av de viktigste rådene i Folkehelseinstituttets veileder til reiselivsbransjen om reiser og ferieaktiviteter i Norge.


Landet skal gjenåpnes i tiden fremover. Vi har et reisemål i verdensklasse, og det er ingen grunn til å nøle med å legge sommerferien til Møre og Romsdal. Dra på byferie til Ålesund, ta med familien på Lyst, eller ta med kjæresten på date på Anno. Unn dere en natt på First Hotel Atlantica eller Scandic Ålesund.

Eller pakk bilen med telt, turutstyr og sykler og bo noen netter på Stranda Camping, eller dra til Juvet Landskapshotell i Valldalen. Du vil ikke bare få en fantastisk flott ferie, men du vil også bidra til å redde arbeidsplasser. Bare i Ålesund jobber det nær 1 400 ansatte i reiselivet. Nå er nesten alle permitterte og flere står i fare for å miste arbeidsplassen sin.


Forvirring om hvordan håndtere utenlandske turister

Ordførere i Lofoten mener de har fått besøk av turister fra Europa etter grensene ble stengt og etterlyser råd om hvordan de skal håndtere problemstillingen.


Bransjeveiledere sikrer en trygg reise

Til arbeidet med å gjenreise reiselivet er vi ikke bare avhengige av at nordmenn reiser igjen, men også at lokale og nasjonale myndigheter gjør det de kan for å få hjulene til å gå rundt igjen. Bedriftene trenger at aktiviteten tas opp igjen innenfor trygge og forsvarlige rammer. NHO

Reiseliv bidrar til denne tryggheten ved å utforme bransjeveiledere for smittevern, i dialog med myndighetene, ved campingplasser, opplevelsesbedrifter, spisesteder og hoteller. Veilederne vil hjelpe bedriftene å følge smittevernrådene fra myndighetene, og sikre at gjester kan føle seg trygge.

Et annet ledd i å trygge forbrukerne er å sikre at det er de nasjonale avstands- og hygienereglene som skal gjelde fremover, og ikke særegne lokale tiltak som ikke følger den nasjonale normen. Særskilte regler fra kommunene må bort, og det er gledelig at lokale myndigheter åpnet for at både campingplasser og skiheiser som var stengte uten forankring i nasjonalt forbud.


TUI varsler storkutt

Reisegiganten TUI er hardt rammet av manglende reisevirksomhet under koronakrisen, og varsler kutt av opptil 8.000 stillinger.


Avstandsregler er avgjørende

Fokus på avstand, hygienetiltak, testing av smittede og sporbarhet av deltakere – er tiltak Verdens helseorganisasjon anbefaler. Det er bra at Norge legger seg på denne linjen fremover. For virksomheter som har vært helt stengt av staten, som kulturarrangementer, ble det fra 7. mai tillatt med arrangementer med opptil 50 deltakere, og fra og med 15. juni åpner man for 200 deltakere for kulturarrangementer.

For mange kulturbedrifter vil dette fortsatt være for lite til å gi lønnsomhet, men det er en begynnelse og det er særlig viktig for Ålesund by som er et trekkplaster for mange turister som kommer for å oppleve byens fantastiske kulturtilbud. Det at avstandsregelen er redusert fra to til én meter betyr at bedrifter som driver med møtevirksomhet og konferanser vil få grunnlag for økonomisk drift tilbake.

Spisesteder som har vært stengt i flere uker begynner å åpne igjen, og fra 1. juni kan serveringssteder som ikke har matservering og fornøyelsesparkene åpne igjen. Men, selv om byens servering og uteliv begynner å åpne opp igjen, er det, som restauranteier Gard Haugland i Bergen sier; altfor mange restauranter og altfor få bergensere til at restaurantene i Bergen kan overleve koronakrisen. Det samme er trolig sant i Ålesund. Vi er helt avhengige av et storinnrykk av ferierende nordmenn, ikke bare i sommer, men utover høsten og resten av året.

Kontantordningen hjelper, men det er kun gjenåpning som får ansatte tilbake i jobb

Myndighetene har sagt at kompensasjonsordningen, som skal dekke noen av de faste kostnadene under koronakrisen, vil bli forbedret fremover for å fange opp noen mangler. Vi forventer at ordningen vil tilrettelegge bedre for sesongbedriftene, og regjeringen bør vurdere å forlenge ordningen til høsten eller ut året, så lenge bedriftene fortsatt har et stort behov for økonomisk bistand.

Det er likevel viktig å understreke at kontantordningen kan holde bedrifter flytende, men det er kun gjenåpning som får permitterte tilbake i jobb og som sikrer omsetning som reiselivet trenger for å komme seg på beina igjen.

Nå håper vi at så mange som mulig vil oppleve Møre og Romsdal i sommer slik at reiselivet kan komme seg på beina igjen. Gå og spis på et lokalt serveringssted, nyt en utepils på den lokale puben eller utforsk en severdighet i nærområdet du ikke før har opplevd.

Book gjerne direkte fra overnattingsstedet, da bookinger fra utenlandske turister, som mest sannsynlig ikke kommer i sommer, kan få det til å se ut som overnattingsstedet er fullt. Reiselivsbedriftene er klare til å ta imot deg med åpne armer, men med god avstand.


Danmark vil tilby turister koronasjekk ved grensen

Danske helsemyndigheter vil at alle kan bli testet for koronasmitte ved grensen etter at reisende fra Norge, Island og Tyskland får slippe inn i landet.Sveriges utenriksminister frykter pandemien skal skade nordisk samarbeid

Stengte grenser risikerer å skape dype sår, sier Sveriges utenriksminister Ann Linde. Hun frykter at nordisk samarbeid skal skades av koronapandemien.Spania åpner grensene om en uke

Spania åpner grensene for alle land i Schengen-området neste søndag, bortsett fra Portugal-grensen som ikke åpnes før 1. juli.Frankrike åpner grensene fra juli

Fra juli begynner Frankrike gradvis å åpne opp grensene for land utenfor Schengen-området-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!