Lørdagskommentar:

«Vi må få dem til å like øl, da er mye gjort»

Det snakkes lavmælt i omgangskretsen. Har han begynt? Har hun begynt? Hva gjør dere?

Ungdom hører på foreldrene sine når det kommer til alkohol, viser forskning.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Meninger

Utsagnet i overskriften kom fra en bekjent under én av mange samtaler rundt samme tema det siste året. Hvordan forholder vi oss til at ungdommene våre rent faktisk befinner seg i den alderen hvor mange begynner å utforske alkohol? Både jeg og samtalepartneren min har 16 år gamle gutter. Hun, som har lost en sønn gjennom tenårene en gang før, sukket litt, og så sa hun altså dette: «Vi må få dem til å like øl, da er mye gjort».

Jeg måtte le litt, for det hørtes nesten ut som om vi skulle sette oss ned med guttene våre og lære dem å drikke øl. Jeg så levende for meg det absurde i situasjonen. Det var selvsagt ikke det hun mente, men for henne handlet det om hvordan vi skulle kommunisere til guttene den dagen problemstillingen dukker opp (for det gjør den). Hva er greit å drikke og hva er ikke greit?

Skrekkhistoriene

På dette området føler de fleste foreldre seg litt famlende fram. Noen er liberale, og tror på full åpenhet og kommunikasjon, mens andre mener det tryggeste og tydeligste er å holde på forbudslinja så lenge som mulig, og i alle fall til ungdommene har fylt 18 år. Felles for de fleste er at de synes emnet er litt utfordrende. Jeg opplever at nesten alle jeg snakker med om dette er ydmyke i forhold til at det er lett å trå feil. Ikke bare for ungdommene, men også for oss foreldre.

Det vi er redde for er at dårlige valg skal få alvorlige konsekvenser. Vi har alle hørt skrekkhistorier om ungdommer som shotter sprit og ender opp døddrukne på sjukehus, ungdommer som prøver hasj og ender opp som narkomane eller ungdommer som bare skulle prøve GHB én gang, men ikke overlevde den ene gangen.

Det siste scenarioet er det store marerittet. Lokalt er dette et mareritt som har fått næring av to overdosedødsfall blant unge voksne den siste tida. Politiet tror de som døde kan ha fått i seg spesielt farlig GHB.

Halvparten starter før de er 18

Hva er så fakta når det gjelder ungdom og rus? Vel, det er med god grunn at vi først tenker på alkohol, for det vanligste rusmiddelet blant ungdom er fortsatt alkohol. Samtidig er det slik at nesten alle som prøver narkotika for første gang er påvirket av alkohol.

De fleste vet at det er ulovlig for ungdom under 18 år å kjøpe alkohol, og det er ulovlig å skjenke dem, men det er ikke ulovlig å drikke alkohol for ungdom under 18 år i Norge. Likevel er det på det rene at skadevirkningene av alkohol er større for ungdom enn for voksne fordi kroppen fortsatt er i utvikling.

Andre fakta er at flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før de fyller 18 år og halvparten av 15-16 åringene har drukket alkohol det siste året. Forekomsten av tenåringsdrikking er blitt lavere de siste årene. Sammenliknet med Europa for øvrig, er andelen norske 15-16 åringer som drikker alkohol lav, og de som drikker gjør det sjelden, men når norske tenåringer først drikker, er alkoholinntaket relativt høyt.

Hører på de voksne

Forskningen viser videre at når det kommer til alkohol, hører ungdom mest på foreldrene sine. Tenåringer som har foreldre som har klare avtaler og regler rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.

I tillegg har venner stor betydning for hvordan tenåringen drikker. Hvis vennene til tenåringen drikker mye, er det større sjanse for at tenåringen selv har et høyt alkoholkonsum.

Derfor lyder alle gode råd at vi må snakke med ungdommene våre om dette, og vi voksne må snakke med hverandre. Vi skal ikke moralisere, men gi ungdommene anledning til å tenke selv. Det viktigste middelet da er å gi dem fakta. Så mye og ærlig som mulig. Da kan de for eksempel tenke seg til selv at du kan la være å drikke, at det sannsynligvis er det beste, men at hvis du absolutt vil drikke må du drikke temmelig mye øl før det går veldig ille. Tvert imot kan det kan gå veldig ille om du drikker relativt lite sprit. Og lite GHB kan faktisk være dødelig.

Så får vi bare håpe at ungdommene tar sine egne, kloke valg. Verden går som kjent litt framover for hver generasjon.

*Kilder: Ungdata, Juvente, Av-og-til, Folkehelseinstituttet.