Leserinnlegg:

Sp og kommunereformen

Modolf Hareide og Sp tvang frem kommunereformen.

Artikkelforfatter: Pål Aarsæther, tidligere kommunestyrerepresentant i Skodje Høgre.  Foto: Pressefoto

Meninger

I Sunnmørsposten onsdag 1. juli, driver Modolf Hareide og Sp ansvarsfraskrivelse i stort omfang og fremsetter den samme gamle svartmalingen om kommunereformen, som de selv forårsaket.

La oss derfor se litt på hva den godeste Hareide og Senterpartiet har gjort i denne saken, for det var under den rødgrønne regjeringen norske kommuners økonomi ble kjørt rett i grøften. Som en konsekvens av politikken Senterpartiet, Sosialistisk Venstre og Arbeiderpartiet førte, ble gjelden til norske kommuner tredoblet mens de satt med makten. Fra 53.2 milliarder i 2005 til hele 160 milliarder seks år etter, ifølge KS. Mange kommuner havnet også på ROBEK-listen.

For Skodje kommune, hvor Hareide satt i kommunestyret i en mannsalder og var ordfører 2007-11, ble økonomien tydelig svekket i løpet av årene med rødgrønt styre. Under hans ledelse økte i tillegg gjelden samtidig som kommunefondene ble brukt opp. Det var med god grunn han ble stemt ut og Terje Vadset fra Fremskrittspartiet tok over som ordfører, 2011–15. Da var situasjonen såpass alvorlig at Vadset måtte gjennomføre stor kutt i tjenester og ansatte, samt innføre eiendomsskatt.

Selv kommenterte Hareide da til lokalpressen at Skodje kommune «hadde levd over evne». Husker du det, Hareide, eller smerter det for mye å tenke på nå?


Leserinnlegg:

«Ålesund Kommunes og gamle Ålesund kommunes gave til de sammenslåtte kommuner»

Det første vi fikk oppleve etter forrige skandale, hvor krav om alt for høge kommunale avgifter ble sendt ut til befolkningen var at Ordfører Eva Vinje Aurdal gikk ut i media og beklaget utsendelsen.


Som et resultat hadde Skodje kommunestyre rett og slett ikke noe annen mulighet etter valget 2015 enn å gå for en sammenslåing med Ålesund kommune.

Denne kommunale sulteforingen tok Høyre konsekvensen av med økte bevilgninger og kommunereformen. Ifølge tall fra KS var kommuneøkonomien under Erna Solbergs fire første år bedre enn noen gang siden 90-tallet. Det ga oss et visst pusterom økonomisk.

Allikevel fortsetter Hareide og Senterpartiet med ansvarsfraskrivelsen og prøver å skape seg en egen virkelighet. Men kontrasten til tiden under han og Senterpartiet er stor, og vi som følger med og har god husk ser det daglig.

Bare ta gamle Skodje kommune som eksempel. I de siste fire årene under Høyres ledelse fikk vi på plass nye omsorgsboliger til 80 millioner og en ny barneskole til 100 millioner. I tillegg kommer en fornying av ungdomsskolen på rundt 100 millioner. Det er rundt en kvart milliard i investeringer. I tillegg beholdt vi og ga til foreldrene Stette skole og gjenåpnet Brusdalen skole som en kristen privatskole. Hva så fikk Hareide og Senterpartiet til under hans periode?


Nye Ålesund uten Sula og Giske: – En halvveis byfusjon

Ålesund, Sula og Giske utgjør Norges 9. største tettsted, men er fortsatt splittet i tre kommuner. – Den nye kommunen henger ikke på greip, sier Geir Vinsand i NIVI Analyse.


Og tror den godeste Hareide at vi hadde fått til disse store investeringene hadde det ikke vært for Høyres regjeringsperiode med økte bevilgninger og sammenslåingen med Ålesund kommune?

Naturligvis ønsker ikke Hareide og Senterpartiet å fremheve at de ved vanstyre og sulteforing gjorde slik at Skodje kommune ikke hadde noe annet valg enn å slå oss sammen. Men tallenes tale er klare og vanskelig å komme seg unna. Skal en ha litt troverdighet igjen, bør både Hareide og Senterpartiet forholde seg til dem og faktaene som de er, slik som oss andre.


Nye Ålesund kommune er eit halvt år - her er folkets statusrapport:

Derfor ønskjer dei seg ut av storkommunenNytt tilbud fra Vy Buss og Ålesund guideforening: – Vi ville friste folk til å bli bedre kjent i egen by

Hver torsdag i juli tilbyr Vy Buss og Ålesund guideforening turer til spennende reisemål i Ålesund kommune. Et tilbud som kan friste både turister og fastboende i den nye storkommunen.Tøffe diskusjonar om økonomi i nye Ålesund:

– Det hjelper ikkje å ause båten om vi ikkje veit kvar proppa er


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Meninger