Leserinnlegg

«Vindkraft – mest inngripende tiltak»

Haramsøya: Gravemaskiner i gang på Haramsfjellet.  Foto: Staale Wattø

Meninger

Solberg-regjeringens «mest inngripende tiltak» er ikke de mange fornuftige tiltakene for å begrense korona pandemien i Norge, men den meningsløse utbyggingen av mer enn 80 nye vindkraftverk i urørt fjell- og kystnatur som undergraver tiår med naturvern.

Bare langs kysten av Vestlandet er fem nye vindkraftprosjekt vedtatt eller under bygging – alle i urørte naturområder med vernesoner og arter som Norge gjennom konvensjoner er forpliktet til å beskytte. Verst går det utover Haramsøya der vindturbiner skal bygges på øyas eneste fjell og så nær boligområder at effekten må reduseres for å klare støykravet.

Dagens konsesjonsvilkår er rene gavepakker til norske utbyggere og utenlandske eiere hjulpet av «grønne sertifikater» som subsidierer raseringen av urørte naturområder over hele landet. Den massive utbyggingen av vindkraft er uten reell klimaeffekt og utelukkende en grønnvasking av norsk oljeøkonomi der OED nylig annonserte at 136 nye blokker.

Stortingets vedtak om å gjennomgå 26 vindkraftkonsesjoner på nytt er viktig, men ikke nok. Prosjektene raserer urørt natur, undergraver lokaldemokrati og overkjører lokalsamfunn. Det er derfor viktig å stoppe utbyggingen av vindkraft i Norge og støtte kravet om «Nei til vindkraft på Haramsøya».


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!