For nå er bussbransjen i streikemodus.

Vi har akkurat hatt våre lønns- og bransjeavtaleforhandlinger og de gikk dessverre ikke bra. Det ble brudd i forhandlingene. Nye forhandlinger skal til den 18. og 19. september. Blir det ikke enighet der vil mange busser stå den 20. september når mange bussjåfører vil bli tatt ut i streik.

Dette er ikke noe vi ønsker, men noe som vi dessverre kanskje må ty til.

Grunnen er ganske enkel at vi vil at arbeidsgiver skal oppfylle den avtalen de skrev under på for over 12 år siden og som vi har ventet på i tålmodighet til nå. Der ble vi lovet at vi skal opp på lik linje med industriarbeiderlønn.

Vi ligger nå under den med 9.8 % – og vi kan ikke kalle det på lik linje med!

Det er for galt at det er mer verdsatt å transportere mat og søppel enn å frakte mennesker.

Annen transport har strengere arbeidstider enn det vi har, de kjører på det vi kaller kjøre- og hviletid. Det gjør ikke de fleste rutebussjåfører – de kjører etter arbeidsmiljøloven, og den er langt fra så streng. Vi kan ha ekstremt lange dager med lite pauser og ofte ikke mulighet for toalettbesøk på mange timer.

Vi står på til alle døgnets tider i all slags vær. Når du ikke tør ta bilen for det er for mye snø eller glatt, så kommer vi og frakter deg på jobb, skole eller hva det måtte være. Vi har også nå under korona-tiden stått på som aldri før og kjørt bussen akkurat som før, med visse unntak.

For å få arbeidsgiver og ikke minst oppdragsgiver til og forstå at vi fortjener og få den lønnen vi har blitt lovet, er vi dessverre mest sannsynlig nødt til å gå til streik.

Vi vil beklage overfor våre kjære passasjerer ulempene dette vil medføre for dere.

Men vi ønsker å si fra om at dere må ikke klandre bussjåførene eller kjefte på dem, det er våre arbeidsgivere dere må konfrontere – det er de som ikke har oppfylt den avtalen de har skrevet under på.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!