Nå er det kanskje åpnet mer opp for å dele sine politiske synspunkt og være åpen om sin helsesituasjon, men er det like akseptabelt å dele sine bekymringer rundt egen privatøkonomi med sine venner og familie?

Mange av oss vil oppleve en vanskelig økonomisk situasjon i løpet av livet. Selv om mange opplever dette, er det ofte vanskelig å finne en varig løsning på egen hånd og, kanskje det vanskeligste, erkjenne at man trenger hjelp.

Hvordan er det mulig å havne i en alvorlig gjeldssituasjon?

For enkelte er det utenkelig å havne i et økonomisk uføre. Noen har aldri fått en purring i hele sitt liv og har stålkontroll på alt som kommer inn, og som går ut, av kontoen. Dette gjelder imidlertid langt fra alle.

Å havne i en så alvorlig økonomisk situasjon at bil og eiendom må tvangsselges og det kommer tvangstrekk i inntekt kan skje hvem som helst. Det kan komme av en uplanlagt reduksjon i inntekt, sykdom, rusproblematikk, samlivsbrudd, spillavhengighet, et forbruk som ikke samsvarer med inntektene, eller andre forhold.

Livet skjer, og plutselig har du mistet hele oversikten over egen privatøkonomi.

Hvorfor er det sånn at enkelte bruker mer penger enn de har?

Har du hørt uttrykket «sette tæring etter næring»? Det betyr at man må vente med å forbruke til man har spart opp penger.

I dag er det imidlertid svært enkelt å få både elektronikk, møbler, klær og alt mulig annet på avbetaling, og man trenger ikke nødvendigvis å spare før man forbruker. Dette bidrar til at det er enkelt å gå i den såkalte «luksusfellen».

Enkelte samfunnsgrupper, særlig den yngre generasjonen, opplever et sosialt press til å fremstå vellykket. Mange opplever at de bør ha dyre, og stadig nye, klær og telefoner. Andre mennesker er svært opptatt av hva venner og naboer har av formuesgoder. Når naboen både har kjøpt seg ny bil og båt kan vel du også oppgradere den gamle bilen din?

Dette forbrukspresset har en prislapp, og ved å gi etter for dette sosiale presset er det lett å bruke mer penger enn man har, og for de fleste er det også svært enkelt å ta opp et forbrukslån.

Dersom man faller for fristelsen til å ta opp nettopp dette forbrukslånet kommer det en dag hvor banken vil ha pengene sine tilbake.

Innen den tid kan du ha gjennomgått et samlivsbrudd, mistet jobben, det kan ha oppstått en verdensomspennende pandemi, eller du hadde i utgangspunktet rett og slett aldri penger til å tilbakebetale dette lånet.

Livet kan for så vidt ha skjedd uten at du tok opp det forbrukslånet. Kanskje du sitter igjen med restgjeld etter tvangssalg av eiendom på 80- tallet, du har gjennomgått en konkurs eller at du har så lav inntekt at den ikke strekker til å betale de mest nødvendige regningene?

Vil mange få økonomiske problemer som følge av Covid-19?

Svært mange opplevde en endret inntektssituasjon etter at koronaviruset brøt ut og samfunnet ble stengt ned i mars 2020. Det er imidlertid ikke gitt at utgiftene ble endret like raskt.

Mange av oss har vært mye hjemme og har gjerne brukt penger på nettshopping, ny bil, bobil og andre til dels unødvendige ting. Det er jo enkelt å kjøpe seg litt glede i en vanskelig situasjon, og spesielt når den planlagte ferieturen ikke ble noe av?

Inkassobransjen forventer en kraftig vekst i antall inkassosaker utover høsten og vinteren, drevet av et rekordhøyt gjeldsnivå og økt arbeidsledighet etter pandemien. Stadig flere av oss vil derfor, mest sannsynlig, komme i en utfordrende økonomisk situasjon.

Hva gjør økonomiske problemer med oss?

Si at du havner i et økonomisk uføre og du har ikke nok penger til å betale de løpende utgiftene dine. Det renner inn regninger i postkassen, det tikker stadig inn purringer på sms, på e-post, digipost og altinn? Hva gjør dette med deg?

Det starter kanskje med litt bekymring rundt hvordan du skal få løst denne situasjonen, før det raskt går utover nattesøvnen. Etter hvert kan bekymringer rundt økonomien ta kontroll over deg, du kan utvikle depresjon, angst, skam, sosial isolasjon, før det går utover selvfølelsen og du havner i en slags livskrise og føler at hele situasjonen er helt håpløs.

Er økonomiske problemer samfunnets siste tabu?

Til tross for at veldig mange av oss vil oppleve økonomiske utfordringer i løpet av livet, kan det for de fleste oppleves svært tabubelagt å snakke om økonomiske problemer. Hva tror du, er dette samfunnets siste tabu, eller er det på tide at vi tørr i betro oss til våre nærmeste, og be om hjelp?

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!