Sikkert nok er dette hentet fra naturen og landskapet selv som har slik ro og kraft. Dette burde verden ellers få vite mere om!

I tiden fremover behøves også en mest mulig kortfattet beskrivelse av denne sakens forhold i bunn og grunn. Jeg har funnet tre argumenter for Haramsøya som også gjelder for det meste overalt ellers her i landet! Og kanskje enda videre …

Det er dårlig Europapolitikk å ta kraften ut av norske naturlandskap for eksport. Ensretting av landskapets potensial og verdi sammen med totaldominans under tunge kraftanlegg vil belaste selvregulerende naturbestand i områder som har nær samhørighet med spredt bosetting. Reduksjonen i livskvalitet truer menneskers identifikasjon med landet sitt som grunnlag for sikkerhet, næring og fremtidig verdiskaping. De unike verdiene som går tapt kan ikke erstattes.

Det er en miserabel forvaltning av verdensarven og nasjonalformuen at naturforholdene i landet ikke ivaretas etter høyeste standard. Vår egen evne til å motstå press på ressursene og til å løfte frem verdiene er åpenbart ikke god nok for vår tid. Om nødvendig kan fagkompetanse importeres som en investering i å bygge opp den evnen og ruste oss for fremtiden. Verdien av de lange linjene i kultur, næring og natur er uerstattelige.

Det er en svikt i nasjonal strategi at introduksjonen av vindkraftverk i landets naturlandskap ikke setter hensynet til omgivelsene og befolkningen først. Avsetting av store vide naturområder til industriell landskapsforming og vindkraftproduksjon for eksport er noe helt nytt. Men i forholdet til naturen er bare endemålet, kraftuttaket, blitt hensyntatt fullt ut. Statlig arealplan blir trukket inn som avgjørende instrument, ikke for å sikre hensynet til de berørte parter og verdiene, men for å sette hensynene til side. Urettferdigheten i dette belaster tilliten til myndighetene og rettssikkerheten i brede lag av folket.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!