I programmet Debatten i NRK TV 4.6.2020 uttalte Tina Bru følgende angående bruk av statlig arealplan: Sitat:

«Men statlig arealplan som verktøy er aldri brukt for å overkjøre en kommune som ikke vil.»

Olje- og energidepartementet gjorde i desember 2009 vedtak om statlig arealplan uten at Haram kommune fikk uttale seg. Kommunestyret i Haram har aldri gjort vedtak om utbygging av vindkraftverk på Haramsfjellet. Allerede i 2006 gjorde kommunestyret et klart vedtak mot utbygging. I august 2019 gjorde kommunestyret i Haram enstemmig vedtak mot utbygging.

Tidligere ordfører i Haram, Bjørn Sandnes (H) karakteriserer vedtaket om utbygging av vindkraftverk på Haramsfjellet slik: «Lokaldemokratiet vart overkøyrt». Vi viser til Bjørn Sandnes sitt leserinnlegg i lokalavisa Nordre 15.8.2019.

Ulike regjeringer fra 2008 og fram til 2020 har gjort vedtak om utbygging til tross for at kommunestyret i Haram hele tiden var imot. Olje- og energidepartementet har altså ved hjelp av statlig arealplan overkjørt kommunen. Dette skal ikke skje ifølge statsråd Tina Bru. Dette er et svært alvorlig overgrep mot lokaldemokratiet. Statsråden må derfor rette opp den urett staten har begått mot folket på Haramsøy.

På bakgrunn av dette forventer vi at olje- og energiministeren følger opp sin uttalelse i debatten. Dette betyr at konsesjonen om vindkraftverk på Haramsfjellet må trekkes snarest mulig.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!