Det legges store hindringer i veien for at rettsaken skal være åpen for media og publikum. USA krever at England utleverer ham og de vil stille ham for retten for brudd på spionasjeloven. Det Assange er tiltalt for er journalistisk praksis og for å ha avslørt amerikanske myndigheters krigsforbrytelser.

Han er tiltalt for de uhyre viktige avsløringene av amerikanske overgrep, drap og tortur i Afghanistan og Irak. Som varsleren Edward Snowden sier: «Amerikanske myndigheter under William Barr, den nåværende justisministeren, prøver å få utlevert denne fyren og fengslet ham for resten av livet for det beste arbeidet Wikileaks noensinne har gjort, og som har høstet priser i praktisk talt alle land på planeten, inkludert USA.»

Presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner som PEN og Reportere uten grenser har gjentatte ganger bedt om at Assange må løslates og at USA må droppe siktelsen. Norsk presse har vært forferdelig stille.

Dersom USA får utlevert Assange og dømt ham, vil det være en stående trussel mot alle publisister som mottar og vurderer å avsløre amerikanske statshemmeligheter.

At Assange ble siktet for seksuelle overgrep i Sverige og at saken ble henlagt etter 9 år uten at svenske myndigheter dro til London for å avhøre ham, kan ikke brukes til å se bort fra denne svært prinsipielt viktige saken. Vi kan ikke godta at USA henter ut utenlandske pressefolk fordi landet ikke liker det de publiserer.

Det haster! Sunnmørsposten må komme på banen til forsvar for presse- og ytringsfrihet!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!