Leserinnlegg:

«Trumps store triumf?»

Bahrain har inngått en avtale med Israel, og det framstilles fra Det hvite hus som en stor seier for freden i Midtøsten.

Avtale: Isralesk statsminister Benjamin Netanyahu President Donald Trump, Bahrains utenriksminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa og utenriksminister i de Arabiske Emirater Abdullah bin Zayed al-Nahyan l.   Foto: Alex Brandon/AP

Meninger

Det første store spørsmålet er selvfølgelig hvorfor dette gir fred så lenge det ikke bidrar til å sikre palestinernes rettigheter eller til å dempe konfliktnivået mellom land som Iran og Saudi-Arabia? Tvert imot vil avtalen styrke Israels okkupasjon av Palestina.


Araberstater har undertegnet avtale med Israel

De forente arabiske emirater og Bahrain undertegnet tirsdag det som omtales som en historisk avtale om normalisering av forholdet til Israel.


Det andre spørsmålet er hvor stor denne seieren er? Bahrain er en ministat med 1,5 mill. innbyggere og et areal litt større enn Oslo. Det er et udemokratisk kongevelde som på brutalt vis og med hjelp av militærstyrker fra Saudi-Arabia slo ned demokratiopprør i 2011. Bahrain har amerikansk marinebase og har hatt tette økonomiske bånd til USA i en årrekke.

Bahrains eneveldige konge er sunnimuslim. Sjiamuslimene er i stort flertall i landet, og deres ledere er mot avtalen med Israel. Kort sagt kan vi si at avtalen er inngått mellom Israel og en eneveldig diktator som sitter med makten ved hjelp av USA og Saudi-Arabia.


Trump sier han ikke har noe problem med å selge F-35-fly til Emiratene

USAs president Donald Trump sier han ikke vil ha noe problem med å selge avanserte F-35-fly til De forente arabiske emirater, tross israelsk bekymring.


Vi må heller se på avtalen som Trumps propaganda foran presidentvalget og som en del av USAs spill for å endre virkeligheten i Midtøsten. Dette er en del av maktkampen mellom Iran og USA/Israel/Saudi-Arabia. Dette er en støtte til Trumps «fredsplan» og et slag mot den arabiske fredsplanen fra 2002 som krever at Israel trekker seg ut av de okkuperte områdene fra 1967. Men først og fremst er den en støtte til Israels fortsatte undertrykking av palestinerne.


Russland: Ingen fred uten palestinerne

Det blir ingen fred i Midtøsten uten palestinsk medvirkning, advarer Russland.


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!