På fergestrekningen Årvik – Koppernes er det fremmet forslag om 8 færre avganger på hverdager, og 12 lørdager og søndager. Det burde vært flere, langt flere – faktisk samtlige. Forslaget om rutekutt må utsettes noen år, og en ny løsning må være erstatningen snarest mulig.

Fergedrift er en grådig tidstyv. Har kjørt mye i dette området, og erfaringen er at det tar 9–10 minutt å kjøre fra Gurskebotn til Årvik. Strekningen er ca. 10 km lang på smale og svingete veger, samt at trafikken går med redusert fart gjennom sentrumsområdet ved Larsnes. Med avgang hver halvtime, blir ventetiden omkring 10 minutt dersom man som oss kommer via sambandet Sulesund – Hareid. Overfarten tar 11–12 minutt, og samlet tid fra Gurskebotn til Koppernes blir derved ca. 30 minutt.

Dersom det blir 60 minutt mellom avgangene er regnestykket enkelt – en halvtime blir til en time for omtalte strekning. Med tunnel fra Gurskebotn til Årvik-området og fast forbindelse over Rovdefjorden ville reisetiden blitt redusert til 6–7 minutt!

Vi er noen som ikke har det så travelt, men det finnes også transportører som kjører daglig mellom Ålesundsområdet og ytre søre Sunnmøre og Nordfjord – eksempelvis dagligvaregrossisten Giørtz og Pilskog Varetransport. De kjører jo strekningen frem og tilbake samme dag, og da kan utslagene bli store både tids- og kostnadsmessig.

For bo- og arbeidsmarkedet er fast samband over Rovdefjorden svært viktig for Sande og Vanylven. De sliter med negativ befolkningsutvikling, og det siste de trenger er færre fergeavganger. At folket i området er opprørt over forslaget er åpenbart og forståelig.

Det positive er at kryssing av Rovdefjorden ikke er noen gordisk knute. Det finnes en løsning – Rovdefjordsambandet. Løsningen omfatter både omtalte tunnel og den faste forbindelsen. Håpet må være at dette vanvittige forslaget fører noe godt med seg, og det finnes sikkert ildsjeler som er villig til å dele sin kunnskap overfor fylkespolitikere og andre sentrale personer.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!