I Sunnmørsposten 16. og 17. oktober framkommer det forslag om utsettelser av helt nødvendige oppgraderinger/nybygging av skolebygg til budsjettet for år 2023. I budsjettforslaget for 2021 framkommer også nedleggelser av barnehager. På Skodje må skolebarn flytte fra brakke til brakke. Hva er det som foregår i kommunen? Har vi ikke en kompetent ledelse?

Årsaken er, blir det sagt, at det ikke er rom for dette i budsjettet for 2021. Men i 2023 da skal solen atter skinne over befolkningen i Ålesund kommune. Blir det solskinn?

Her framkommer det at pengene må prioriteres til bruk for «Sørsiden Utvikling», som etter kommunedirektør Eidsviks mening er viktigst. Skal vi oppfatte Astrid Eidsvik dit hen at dette arbeidet er viktigere for kommunens innbyggere enn skolebygg og utdanning for våre barns fremtid!

Det framkommer også opplysning fra styrelederen i Ålesund Kommunale Eiendom, Henriette Bryn (AP) at «gamle Ålesund kommune har investert tungt i Sørsiden Utvikling», og må derfor få lov til å fortsette å investere i dette prosjektet. Har hun ennå ikke oppdaget at Ålesund kommune er sammenslått med fire andre kommuner?

En må også spørre seg om, hva har skjedd på sørsiden av byen? Hva er utbygd utenom en kaiforlengelse av Storneskaia. Hva er det de store pengene som er investert så tungt i «Sørsiden Utvikling» blitt brukt til?

Etter at sammenslåingen har det ikke vært snakk om annet enn innsparinger og hvor mye en må skjære ned på aktivitetene i kommunen, aktiviteter som før sammenslåingen kunne opprettholdes i landkommunene, Haram, Sandøy, Ørskog og Skodje, og stort sett drives innenfor budsjett, uten overskridelser av nevneverdig karakter.

Nå innføres det også eiendomsskatt i de tidligere kommuner som før ikke hadde, med 2 promille. Hva blir neste trinn, er det en økning av satsen for eiendomsskatt?

Ja hvem har skylda for den dårlige økonomien i Nye Ålesund?

Alle vet at gamle Ålesund kommune har hatt sine opphold på Robek-listen. Vi vet også at når en havner der, er det stort sett på grunn av manglende styring av økonomien og bruk av mer penger enn en har tilgjengelig. Administrasjonen og den politiske ledelse er her de hovedansvarlige av den daglige drift av en kommune. Har de den nødvendige kompetanse til å ivareta de store oppgavene?

Nå bør de valgte politikere vise seg sitt ansvar verdig og utøve den makt og tillit som de er gitt gjennom å bli valgt. Det er politikerne som skal styre og ikke administrasjonen. Administrasjonen skal utføre de oppgaver som de blir pålagt å utføre ihh til de politisk vedtatte retningslinjer og ikke etter sitt eget forgodtbefinnende.

Så hvem har skyld i den dårlige økonomien i Nye Ålesund kommune? Svaret er gitt helt fra sammenslåingen var et faktum.

Fredd Eldnor NilsenSkodje

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til meninger@smp.no