Når pandemien til og med meldte seg når nye Ålesund kommune var i en innkjøringsfase, er det forståelig at ikke alt går så knirkefritt som en måtte ønske. Støttegruppa vil imidlertid takke ansatte og frivillige som har vært «frontsoldater» i en vanskelig tid, og som har gjort sitt beste for å gi hjelp!

Samtidig er det gruppas inntrykk at problemene rundt rus og rusmisbruk ikke har blitt mindre under coronapandemien. Gruppa vil derfor peke på noen forhold som vi ber ordfører og kommunedirektør ta initiativ for å tilskynde og oppmuntre til.

  • Fra tragiske tilfeller gruppa kjenner til har, mennesker tatt sitt eget liv. Det skjer oftest i skjæringspunktet rus – psykiatri, og det skjer fordi hjelpen som kunne ha forhindret det, ikke var tilgjengelig eller nådde fram i tide. Med begrensede ressurser til å være overalt til enhver tid, er det avgjørende viktig at man kan prioritere. Forutsetning for prioritering et kartlegging, at man kjenner miljøene og behovene og vet hvor og hvordan tiltak skal settes inn. En slik kartlegging er vedtatt og finansiert av kommunens øverste organ, men ikke utført. Kommunens ledelse må ta grep for å få den vedtatte kartleggingen innenfor rusomsorgen satt ut i livet.

  • Det er en allmenn oppfatning at det er viktigere enn noen gang at offentligheten - stat og kommune – samarbeider med frivilligheten. Dette proklameres både fra Stortingets og kommunestyrenes talerstoler. Dessverre viser det seg at det ikke er alltid like lett å etablere gode samarbeidsforhold. Fagpersoner ansatt i de forskjellige forvaltningsgrenene kan av og til være seg sitt fag så bevisst at frivillige – som slett ikke alltid er amatører i livets skole – får en følelse av at de «må ikke komme her og komme her» når de tilbyr hjelp. Ålesund har mange og dyktige medmennesker i rusrelaterte tiltak og organisasjoner i Ålesund. Støttegruppa tror mye kan vinnes med en mer åpen og tillitsfull sameksistens, og ber kommunens ledelse om å ta initiativ til å styrke slikt samarbeid.

  • Støttegruppa er klar over at Ålesund kommune for tiden har en vanskelig økonomisk situasjon, og gruppa vil kontakte statlige myndigheter med en konkret utfordring til økt overføring til kommunene når det gjelder rus og psykiatri, fordi coronasituasjonen har skapt tyngre utfordringer på dette feltet. Det hjelper ikke at statsminister, statsråder og stortingsrepresentanter i sine festtaler er stolte over hvor mye mer de har tilgodesett rusomsorg og psykiatri med! Men kommunene har for sin del også et ansvar for å prioritere de midler de har til de tiltak som er mest nødvendig. Støttegruppa mener at et lavterskeltilbud for personer med aktiv rus bør nå finne sin løsning innenfor kommunens trange budsjettrammer. Det kan redde liv, og hva er viktigere enn det?

Bjørg Stafseth Kristiansen og Leif Hovde For Støttegruppa for rusomsorg

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til meninger@smp.no