De siste årene har Møre og Romsdal opplevd et filmeventyr uten sidestykke. Verdens største filmselskaper har fått øynene opp for regionen. Dessverre er forslag til statsbudsjett dårlig nytt for alle som vil ha flere storfilmer til fylket.

Filmer som No Time to Die, Black Widow og Mission: Impossible jakter verden rundt etter de beste innspillingsstedene. Konkurransen om å «vinne» opptakene er knalltøff. I potten er det ikke bare en betydelig reklameverdi, men milliardbudsjetter, attraktive arbeidsplasser og store investeringer.

Rapporter fra suksess-innspillingen i Hellesylt og Åndalsnes har for lengst spredd seg verden rundt. Bransjen og regionen har vist seg tilliten til verdig, og fått innpass hos verdens mest kravstore filmskapere. Dette gir oss en helt ny tyngde som en ettertraktet og anerkjent destinasjon. Men, vi kan ikke sette et godt omdømme i banken.

For å bygge videre på suksessen må norske selskaper få konkurransedyktige rammebetingelser.

De største filmene og seriene har én ting til felles: Produksjon legges til land med insentivordninger, som refunderer en liten andel av lokale kostnader. De fleste land har helt automatiske ordninger, som best kan sammenlignes med pantesystemet: Staten legger ut for panten, men får brusen gratis.

Panten får statskassen tilbake når skatter og avgifter betales.

Alle filmer og serier budsjetteres med slike ordninger bakt inn. De blir dermed en forutsetning for å få en bit av produksjonen. To land vi landskapsmessig ofte konkurrerer med, New Zealand og Irland, refunderte i 2019 henholdsvis kr 650 og 1000 mill. gjennom sine automatiske insentivordninger.

Til gjengjeld har de bygget opp en gigantisk industri.

Hvordan står det så til i Norge? I forslag til statsbudsjett er det satt av 68,5 millioner til insentivordningen for film- og serieproduksjon. Det er en nedgang på 35 millioner fra tilsagnene som ble gitt i 2020. Denne potten vil gå tom allerede i januar.

En rekke produksjoner vil vrake Norge. Vi stenger døren, mens andre land ønsker velkommen. Det gir ikke mening, når alternativet er å kompensere bedrifter for omsetningsfall.

Mens andre land har styrket sine insentivordninger etter koronakrisen, går Norge motsatt vei og kutter i en ordning som bringer inn kapital og stimulerer kriserammede næringer.

2021-budsjettet er siste mulighet til å levere på løftene i Granavolden om en utvidet insentivordning. Nå setter vi vår lit til at dette vil bli rettet opp i forhandlingen av budsjettet. Filmeventyret i Møre og Romsdal fortjener flere kapitler!

Sigmund Elias HolmLeder, Vestnorsk filmkommisjon

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til meninger@smp.no