I forslag til økonomi og budsjettplan 2021 er det foreslått to tiltak som vil få store konsekvenser for de kommunale barnehagen i Ålesund kommune; redusere antall plasser i til sammen 8 barnehager og legge ned 3 barnehager.

Det er pr. i dag 42 private barnehager og 23 kommunale barnehager i kommunen.

Et argument brukt i budsjettdiskusjonen har vært at kommunen blant annet må gjøre tiltak for å redusere overføringene til private barnehager, noe som er en betydelig kostnad for Ålesund kommune. Dette kan gjøres ved å redusere kostnader i egne barnehager da det er driftsnivået i kommunenes egne barnehager som er medvirkende til størrelsen på overføringer til de private barnehagene.

Ålesund kommune sier selv i saksfremlegget at de ikke ser andre innsparingsmuligheter enn å kutte lønnskostnader gjennom nedlegging av kommunale barnehager – altså de barnehagene de selv eier og drifter.

Ett av tiltakene i forslaget er å redusere antall barn, 58 store barn og 32 små barn, fordelt på 8 kommunale barnehager fra 01.08.2021, noe som er estimert til å kunne gi en innsparing påca.6.9 mil. pr. år.

Dette tiltaket vil, med dagens bemanningsnorm, tilsi at det skal reduseres ca.20 årsverk til sammen i de 8 barnehagene.

Et annet tiltak er å legge ned 3 kommunale barnehager med til sammen 124 plasser og ca. 20 årsverk.

Til sammen kan dette bety en reduksjon av ca. 40 årsverk i kommunens egne barnehager, arbeidstakere med god faglig kompetanse, erfaring og attraktivitet. Å ha en arbeidsgiver som bevisst ser på deg som en økonomisk belastning gjør noe med engasjement og motivasjon, og ikke minst skaper kuttforslagene usikkerhet og uro hos arbeidstakerne i kommunens barnehager.

Ålesund kommune betegner seg selv som en aktiv og attraktiv arbeidsgiver, men når tiltak har en profil som gir så store konsekvenser for kommunens egne arbeidstakere er dette vanskelig å tro på.

KS arbeidsgiverstrategi mot 2020 er tydelig på at god konkurransekraft i arbeidsmarkedet er avgjørende for å beholde og rekruttere kompetente medarbeidere. Det skal blant annet gjøres ved å tilby unike og meningsfulle oppgaver, trygge ansettelsesforhold med faglig utfordrende jobbinnhold. Kommunens evne til å beholde og utvikle de medarbeiderne de allerede har karakteriseres som en av de viktigste faktorene for blant annet å unngå rekrutteringsutfordringer i sektoren.

Å redusere antall plasser i de kommunale barnehagen, legge ned egne barnehager og dermed redusere antall årsverk i kommunens egne barnehager - er det en arbeidsgiverstrategi som vil sikre god konkurransekraft, unngå rekrutteringsutfordringer og beholde kompetente medarbeidere?

Samtidig forespeiles det at dette tiltaket vil føre til at mange av barna vi gå over i private barnehager og dermed utløse et driftstilskudd til de private barnehagene på ca. 6.6 mil pr. år. Reell innsparing blir da estimert til ca. 300 000 kroner fra 2022!

Tiltakene vil kun ha en innsparing i form av reduserte lønnsutgifter og kun ramme kommunens egne arbeidstakere. Er dette god strategi i forhold til å fremstå som en attraktiv arbeidsgiver, unngå rekrutteringsutfordringer og beholde kompetent arbeidskraft i kommunen?

Hvordan kan Ålesund som arbeidsgiver og driver av en offentlig tjeneste bevisst velge en løsning som dette?

Barna fortjener gode offentlige barnehager med godt kvalifiserte ansatte, og ansatte i de kommunale barnehagene fortjener en arbeidsgiver som gir trygghet gjennom forutsigbare og stabile arbeidsforhold!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!