Det er med stor bekymring Skolelederforbundet ser forslagene til kutt i de økonomiske rammene for Ålesund kommune. Kommunen har svært lojale skoleledere som gjør det de kan for å bidra til best mulig undervisningskvalitet innenfor de økonomiske rammene. En av de store utfordringene til våre medlemmer er å drive skolen innenfor de økonomiske tildelte rammene, samtidig som elevenes rettigheter innenfor Opplæringsloven ivaretas, herunder lærernormen, spesialundervisning og et trygt og godt læringsmiljø. Våre medlemmer er vant med å håndtere denne situasjonen. Med neste års forslag til budsjett vil det ikke være mulig for mange av skolelederne å oppfylle elevenes rettigheter innenfor dette samtidig som budsjettrammene skal holdes.

En vesentlig del av utfordringsbildet til skolene er behovet for spesialundervisning. Dette er elever som ikke bare har behov for et faglig spesialpedagogisk tilbud, men også behov for hjelp til adferdsutfordringer og annen psykisk hjelp. Skal skolen kunne ivareta elevene på en god måte er det fortsatt behov for miljøterapeuter, barnevernspedagoger, sosionomer og assistenter i skolen. En fjerning av disse yrkesgruppene fra skolen vil føre til økt behov for spesialundervisning og gi elevene mindre hjelp til det de har størst behov for. Budsjettforslaget vil utvilsomt ramme de elevene med størst behov for hjelp.

Et annet innsparingstiltak som er fremmet er å slå sammen ledelsen på flere skoler. All forskning innenfor skoleledelse viser at til nærmere den pedagogiske ledelsen er klasserommet til større effekt får man av ledelsen. Ledelsen må delta i alle understøttende prosesser ved skolen for å skape forbedring. Ved å slå sammen ledelsen ved flere skoler, fjerner Ålesund kommune skoleledernes muligheter til å skape en mer effektiv undervisning i Ålesundskolen.

Skolelederforbundet er videre bekymret over de krav som vil bli stilt til våre ansatte, dersom budsjettforslaget vedtas. En skole der delingstimer fjernes, spesialundervisning og støtte fra ledelsen reduseres og klassestørrelser maksimeres vil gi våre ansatte og ledere en arbeidshverdag der det er svært vanskelig å lykkes. Vi frykter at slitasjen blir så stor at kvaliteten i skolen vil bli merkbart redusert.

Videre er Skolelederforbundet sterkt kritisk til at det ikke benyttes en tildelingsmodell for skolesektoren som er objektiv, rettferdig og transparent. Dette skaper en stor økonomisk ulikhet mellom skolene i Ålesund kommune.

Skolelederforbundet mener at de langsiktige konsekvensene av budsjettforslaget vil bli svært kostbare for Ålesund kommune både menneskelig og økonomisk. Vi advarer derfor sterkt mot å vedta de forslag til innsparingstiltak som er foreslått.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!