Dermed tar hun debatten ned på et usaklig nivå – igjen, og det kan umulig være til gagn hverken for diskusjonen eller den siden hun selv representerer. I tillegg mener hun visst at nynorsk heretter skal kalles norsk. Terje Holmøy gir uttrykk for samme syn i et innlegg samme dag. Dette viser en total mangel på respekt for det store flertallet at Norges befolkning som bruker den andre av de to likestilte målformene vi har.

Aud Farstad stiller spørsmål ved om Ålesund er en tolerant by. De som faktisk har vært rause og tolerante, er jo det store flertallet av gamle Ålesunds befolkning, som har gått inn for språknøytralitet slik at alle skal få bruke sin egen målform.

Ålesundere har ikke blitt spurt hverken om vi ville slås sammen med andre kommuner, eller om målform (med unntak av en liten spørreundersøkelse). Men hvis man reagerer på å bli påtvunget en målform man ikke bruker, blir man kalt sutrete og dårlige tapere, selv om prosessen for dette «flertallet» for nynorsk kan stilles store spørsmålstegn ved.

Uten en spørreundersøkelse vet man ikke hvor stort flertallet ville blitt for språknøytralitet, men et flertall ville det blitt. Godt mulig mange fra de fire nynorskkommunene også ville stemt for valgfrihet. Selv om man i disse kommunene har hatt nynorsk som hovedmål, er det ikke nødvendigvis slik at alle foretrekker det. Veldig mange fra disse kommunene, både unge og godt voksne, skriver dialekt på sosiale medier. Kan det være fordi man ikke føler seg komfortabel med å bruke nynorsk?

Selv er jeg tilflytter (fra en språknøytral kommune) og har bodd i Ålesund i over 20 år. I jobbsammenheng bruker jeg bokmål, mens mange av mine kolleger bruker nynorsk, og vi har ikke noe problem med å kommunisere med hverandre. Bokmålsfolket klarer fint å lese nynorsk og nynorskfolket kan fint lese bokmål.

Men når det kommer til skriftspråket, er det faktisk ikke så enkelt å skrive på en målform man ikke føler seg komfortabel med. Løsningen er selvfølgelig fryktelig enkel, å fortsette å skrive på den målformen man behersker best. Men med det nye språkvedtaket, er det mange som ikke kan gjøre det lenger. I tillegg merker man godt at kommunen har blitt nynorskkommune, med all informasjon på nynorsk, nettside på nynorsk, skilt på nynorsk, og mer og mer nynorsk i Sunnmørsposten. Og ja, det føles faktisk provoserende å bli påtvunget dette.

Aud Farstad (med flere) vil tydeligvis ikke forstå at bokmål betyr like mye for bokmålsbrukere, som nynorsk gjør for nynorskbrukere. Arroganse vil jeg si er et treffende ord for en slik holdning.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!