Det er avgjørende at stortingspolitikerne sikrer reiselivsbedriftene tilstrekkelig kompensasjon og en fornuftig overnattingsmoms på seks prosent.

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse gjennomført 14. oktober, viser at åtte av ti reiselivsbedrifter i Møre og Romsdal har opplevd merket lavere etterspørsel eller kanselleringer som følge av koronaviruset. Tre av ti har opplevd en halvering eller mer i omsetningen, og én av tre vurderer oppsigelser som følge av pandemien.

De dystre tallene er meldt inn før den nyeste runden med både nasjonale og lokale innskrenkninger som nå trer i kraft, og som både truer med å legge store begrensninger i tiden som kommer.

Selv før disse begrensningene sier syv av ti av bedrifter som normalt har julebordbookinger, at de har en halvering eller mer i årets julebordbestillinger. Det er dårlig nytt for serveringsstedene og hotellene i fylket.

Stortinget må rydde opp

Regjeringen presenterte nylig en justert kompensasjonsordning for reiselivet. Justeringene er i riktig retning, men det er behov for mer støtte. I den nye ordningen foreslår regjeringen å kompensere 60 prosent av faste kostnader i september og oktober og 70 prosent av bedriftens faste kostnader i november og desember.

Regjeringen senket som kjent kompensasjonsgraden etter sommeren fordi man forventet lavere smitteutvikling og lemping av restriksjoner i høst. Slik ble det ikke.

Ordningen skal nå til behandling i Stortinget, og vi setter vår lit til at stortingspolitikerne øker kompensasjonsgraden i regjeringens forslag. Basert på hvor alvorlig situasjonen er for mange bedrifter, bør den økes til minst 80 prosent, slik den var i vår.

Samtidig bør grensen for utbetaling per selskap heves til 80 millioner kroner per selskap per måned, for å sikre de store bedriftene som er sysselsettingsmotorer i hele landet. Reiselivet består av flere store bedrifter som er av stor betydning for lokal verdiskaping og arbeidsplasser.

Momsøkning skader

I tillegg foreslår regjeringen i statsbudsjettet å øke overnattingsmomsen til 12 prosent. Dette er stikk i strid med hva reiselivet trenger nå, da dette vil øke avgiftsbelastningen på en bransje i krise. Lavere moms gir lavere pris for gjestene.

Årets vintersesong står i fare, ettersom de mange utenlandske gjestene som normalt kommer til Møre og Romsdal uteblir. Vi vet at lavere moms er et effektivt tiltak for å tiltrekke seg flere gjester, noe bedriftene vil trenge for å overleve og gjøre et comeback i 2021.

Tapte 41 milliarder første halvår

Tall fra Benchmarking Alliance for deler av oktober viser at hotellbelegget i mange storbyer rundt om i landet ligger langt under normalen. Etter snart et år der næringen har opplevd strenge restriksjoner på drift, kurs- og konferansenekt, nasjonal skjenkestopp, bortfall av utenlandsmarkedet og én-meters-krav, ser vinteren mørk ut.

Situasjonen har ført til enorme tap for bransjen. NHO har beregnet at i perioden januar til august 2020 tapte reiselivet over 41 milliarder. Over 30 000 jobber er tapt i overnatting og servering. Viktige hjørnestensbedrifter og store sysselsettingsmotorer i distriktene står i fare for å gå konkurs.

Reiselivet skal fortsette å være en sysselsettingsmotor og viktig bransje for Norge i tiårene fremfor, men vil trenge bistand til å komme seg gjennom pandemien.

Derfor må næringen få tilstrekkelig kompensasjon og et fornuftig momsnivå på seks prosent ut 2021. Det er nå opp til Stortinget å sikre rammebetingelser som gjør at reiselivet i Møre og Romsdal kan starte prosessen med å reise seg igjen i 2021.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!