Får man ikke nok stemmer må man samle 500 underskrifter i hvert fylke man vil stille liste i; ved kommunestyrevalg kreves 300 underskrifter.

Ett av de partiene som må samle underskrifter er NKP (Norges Kommunistiske Parti) som om 3 år fyller 100 år. Partiet har stillet lister i alle fylker til alle valg siden 1923, inntil den nye valgloven endret på det. Hvert 2. år, har derfor NKP måttet gjenta prosessen med underskrifter for å kunne stille valglister, noe som har vært en betydelig belastning for et lite parti med få ressurser. Selv 500 underskrifter tar mye tid å samle.

Hva koster det i tidsforbruk og offentlige administrative utgifter å gjennomgå alle listene med underskrifter fra de partiene som må skaffe underskrifter?

Svein Otto Nilsen har ingen problemer med å skrive under på at NKP skal få stille også ved stortingsvalget 2021 til tross for at partiet står langt fra han politisk.

Dette handler om en grunnlovsfestet, demokratisk rett og muligheten til et parti å få fram sitt politiske budskap gjennom en valgkamp. Det er tross alt velgerne som har det siste ordet om partiets posisjon i det politiske liv gjennom sin stemme på valgdagen.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!