Jeg slår i dag et slag for at dette er vårt felles ansvar, både vi som har en funksjonsnedsettelse og «funksjonsfriske» har en jobb å gjøre for å sørge for å stoppe diskriminering, og fremme likestilling av funksjonshemmede.

Noen av dere tenker kanskje «vent et øyeblikk nå, funksjonshemmede i Norge, får da all hjelpen, og omsorgen de trenger?» Nettopp denne tanken er en stor del av problemet; En tendens til å se på funksjonshemmede som hjelpetrengende «pasienter» fremfor borgere med de samme rettighetene som alle andre. Hvordan ser dette ut i praksis?

Vi ser dette I praksis på veldig mange områder I samfunnet vårt, enten det er I møtet med skole, arbeidsliv eller fritid.

Skole

Når det gjelder skole, gjorde NHF I 2014 en undersøkelse som viste at hele 78 % av norske grunnskoler hadde vesentlige mangler når det kom til universell utforming, det betyr altså at 78 % av nærskolene ikke er tilgjengelige for funksjonshemmede.

Dette kan løses ved at man gjør en jobb for å fremme universell utforming. Det foreligger i dag et veikart for universelt utformet skole, men lite skjer I praksis. I stedet, hører vi at mange blir sendt på andre skoler, langt ifra sine venner I nabolaget. Dette skjer ofte med den forklaring at «eleven får det bedre sammen med andre som hen selv!»

Dette er nok godt ment, men møter resultatet er at barn og unge blir fratatt muligheten til å bygge nettverk I nærområdet sitt, og reell mulighet til å få utbytte av undervisningen uavhengig av funksjonsevne. Mennesker med nedsatt funksjonsevne er ikke en homogen gruppe, og individuell tilpasning er nødvendig. Dette kan, og bør gjøres I nærskolen til den enkelte, og senere I videregående opplæring.

Dessverre er det i dag slik at 64 prosent av barn med fysiske funksjonsnedsettelser ikke fullfører videregående, mot kun 17 prosent i befolkningen for øvrig. Mye av dette kan også løses med reell satsing på tilpasning og universell utforming.

Arbeidsliv

Også på vei ut i arbeidslivet møter vi holdninger som hindrer oss i like muligheter. For eksempel sliter svært mange med at man ikke blir innkalt til intervju på tross av kvalifikasjoner, dersom man er åpen om sin funksjonsnedsettelse. På denne måten, går arbeidsgivere glipp av uante ressurser, og vi går glipp av muligheter. Jeg forstår at det kan føles skremmende å skulle ansette en arbeidstaker med funksjonsnedsettelse, fordi det er ukjent.

Hvordan løser vi dette? Det løses med informasjon og økt kunnskap. Veien til denne kunnskapen er dialog. Det å tørre å stille de vanskelige spørsmålene, og for vår del, å tørre å svare på dem! Bare på denne måten, kan vi oppnå trygghet for at alle parter har den informasjonen man trenger.

Et annet aspekt man møter, er mangel på forventning. Dette punktet møter man flere steder i samfunnet, tendensen til lavere forventninger til funksjonshemmede enn til den øvrige befolkningen. Selv har jeg blitt møtt med nærmest stående applaus for å ha gjennomført utdanning på tross av funksjonsnedsettelse, eller for at jeg dukker opp på jobb på tross av den samme funksjonsnedsettelsen. Alle ønsker anerkjennelse, men vi vil anerkjennes for det vi faktisk kan, på lik linje med våre funksjonsfriske kolleger.

Fritid

På fritiden, kan vi møte utfordringer med hensyn til at vi ikke kommer inn på steder, er hindret i å bruke kollektiv transport, eller å delta i fritidsaktiviteter. Mye av dette kan som mye annet løses med et fokus på universell utforming, slik at deltakelse er mulig!

Ved siden av fysisk tilpasning trengs også her informasjon, slik at vi unngår at mennesker blir utestengt på basis av uvitenhet. For eksempel finnes svært mange historier om mennesker med ustø gange, eller uklar tale blir nektet adgang et sted fordi de er beruset, når realiteten er en helt annen.

Snakk med oss

Mye av det jeg har skrevet her, baserer seg på mangel på kunnskap om hva det vil si å leve med en funksjonsnedsettelse.

Derfor oppfordrer jeg innstendig til dialog. Snakk med oss om universell utforming, om inkluderende arbeidsliv, og om likestilling av funksjonshemmede. Når vi har utfordringer med det elektriske anlegget i huset vårt, snakker vi med en elektriker, fordi de er eksperter på el-installasjoner.

Vi er eksperter på funksjonsnedsettelser. Bruk vår ekspertise!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!