På Haramsøya er det 12 år siden Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) sa ja til vindkraftverk. Nå bygges det i ekspressfart. Ikke fordi vi har akutt energimangel, men fordi subsidiene fra den norske statskasse løper ut i 2021. På veien brytes forvaltningsretten, Tina Bru: Hvem har ansvaret for å følge opp brudd i anleggsperioden?

Ved endringer av størrelsen på turbinene overlot NVE til utbygger å varsle lokalbefolkningen. Varslene uteble. Innspill kom aldri. I brev av oktober 2020 mener OED at manglende varsling ikke hatt noe å si på beslutningene. Ville vedtaket bli identiske, selv om folk som bor rett under vindturbinene hadde sagt sin mening?

Tina Bru, svaret varsler om at OED ikke ville brydd seg om folks mening uansett. Dette har autoritære trekk. Vår forvaltningsrett er bygget på et prinsipp om varsling til folk, innspill og så en grundig, åpen vurdering før konklusjon treffes. Å si at manglende varsel uansett sikkert ikke ville endret vedtaket, viser at Tina Brus OED ville være immune mot å lytte til folk.

Så 12 år etter at tillatelsen ble gitt, starter arbeidene. Gjelder ikke arbeidsmiljøloven for utbygging av vindkraft, Tina Bru? Lovlig arbeidstid brytes – det er sen kveld og det høres varsel om sprengning fra fjellet. En dumper velter med maskinføreren inni. En stålkule på 3.000 kilo, som brukes til å bryte fjellet, raser ukontrollert i retning bebyggelse. Hvem har ansvaret for å følge opp disse bruddene, Tina Bru? Ditt OED og NVE har gitt tillatelsen – men hvem skal følge opp brudd?

  • Plankartet endres. I den nye versjonen berøres nye grunneier som ikke har sagt ja til å bruke deres eiendom.

  • Veier blir bredere på det nye kartet. Når veiene bygges, måles de til dobbelt av bredden som tillatelsen gav inntrykk av.

  • En myr som ligger utenfor anleggsområdet dreneres. Den skulle være LNF-område og ligge urørt. Udrenert.

  • En vei som skulle følge terrenget bygges nå 5-7 høydemeter over terrenget. Fjellveien som i tillatelsen skulle oppgraderes, sprenges ut til å blir dobbelt så bred.

  • Brønnen blir forurenset. Det foreligger ingen avtale. Han som er vokst med brønnen får 5-literskanner med vann. Hvor mange år skal Zepher levere 5-litersduker til ham, tru?

Hvem skal følge opp bruddene, Tina Bru?

Politiet gir beskyttelse til utbygger, men hvem skal beskytte folk? Ålesund kommune svarer «Vi forventer at NVE vil være sitt ansvar bevisst og følger opp den plikten de har som konsesjonsgiver og tilsynsmyndighet.» Kommunalsjefen høres nesten ironisk ut.

Burde ikke Ålesund kommune følge opp med NVE på vegne av sine borgere?

NVE svarer – «vi kommer kanskje på befaring i løpet av høsten». Det er slutten av oktober. «Dette kan jeg ikke svare på.» I andre saker har NVE uttalt at de ikke er forurensningsmyndighet eller miljøvernmyndighet. NVE har uttalt de ikke har ansvar for sprenging eller støy. Hvis NVE bare skal gi tillatelse, Tina Bru, hvem har ansvaret for å følge opp bruddene på de konsesjonene og planene som ditt departement har gitt?

Morten Walløe Tvedt, Fylkesleder i Rødt Møre og Romsdal

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til meninger@smp.no